Білоконь каже, що лідери Майдану закликали до штурмів і приманювали його

Вівторок, 16 березня 2010, 13:00

Екс-голова МВС Микола Білоконь стверджує, що в 2004 році лідери "помаранчевої революції" закликали людей брати штурмом держустанови.

"У ті дні співробітники Департаменту у зв'язках із громадськістю МВС України надягли помаранчеві плащі й пішли на Майдан, щоб зрозуміти, до чого усе йде. А також відзняти на відео те, що відбувається", - сказав він в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Пізніше я ці зйомки переглянув і побачив, як лідери революції закликають озброєних кийками і залізними ціпками людей брати штурмом будівлі ВР, Кабміну й АПУ", - заявив Білоконь.

"А також планують поставити попереду колони дівчин-студенток у білих блузках, щоб у вирішальний момент облити одну з них червоною фарбою, немов міліціонери її поранили. Ви уявляєте, чим би це могло закінчитися?", - додав він.

Тому Білоконь вважає, що "рішення про навчання" за узгодженням із ним тодішній командувач внутрішніх військ Сергій Попков "прийняв вчасно".

"Він (Попков) протверезив горе-революціонерів. Інакше було б лихо. До речі, Генпрокуратура не раз перевіряла дії Попкова і не знайшла порушень. У противному випадку "помаранчеві" відігралися б на ньому сповна", - упевнений екс-міністр.

При цьому Білоконь сказав, що "барикадні лідери" намагалися перетягнути його на свою сторону, "дуже вигідні пропозиції робили".

"Прізвища цих людей я називати не буду. Скажу лише, що вони не тільки дзвонили, але й приїжджали в міністерство. Але я відмовився. У першу чергу тому, що це було б незаконно. Я це розумів і тепер, без удаваної скромності, пишаюся тим, що вистояв", - заявив він.

Білоконь також розповів, що його родині в "помаранчевий" період було несолодко.

"Моїй сестрі, яка працювала у Вінниці в паспортному столі, не дали допрацювати до пенсії і звільнили. Аналогічна історія відбулася і з її дочкою, яка працювала у податковій міліції", - сказав він.

"Нелегко було і моїй дочці. Вона тоді вчилася в КІМО і, звісно, відвідувала мене в Москві. І ось один раз після повернення в Київ вона дізналася, що в цьому вузі більше не вчиться. Довелося їй забрати документи. Пізніше вона взяла прізвище моєї дружини і знову вступила в цей же вуз, але вже на заочне відділення", - зазначив Білоконь.

"Найстрашніше полягає в тому, що вони загнали в могилу мою матір. Вирішили перевірити, чи не побудував я їй будинок за кошти, які були виділені для будівництва будинку дільничному. І це притому, що в місцевого "начальника міліції" чудовий службовий будиночок!", - обурився екс-голова МВС.

За його словами, до його матері "протягом року ходили з перевірками, говорили, що її син злочинець і буде сидіти".

"Після одного з цих візитів вона впала у дворі й отримала інсульт. А коли отямилася, прочитала в обласній газеті, що мене оголосили в міжнародний розшук і знову злягла. Торік під час операції вона померла", - сказав Білоконь.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...