Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутатів закликають стукатися в КС через акти про російський флот

Неділя, 2 травня 2010, 14:48
 

Світовий конґрес українців закликає депутатів Верховної Ради оскаржити в Конституційному Суді угоду про чорноморський флот та закон про її ратифікацію.

Про це повідомляє сайт Світового конґресу українців, називаючи відповідну угоду президентів України та Росії "неконституційною і антиукраїнською".

"Як угода про Чорноморський флот, так і її ратифікація, суперечать чинній Конституції України, у статті 17 якої чітко говориться про те, що на території України не допускається розташування іноземних військових баз", - сказано в повідомленні.

Світовий конґрес українців також наголошує, що за Конституцію України до повноважень Конституційного Суду належить вирішення питань про відповідність Конституції (конституційність) законів та інших правових актів Верховної Ради; актів президента та Кабінету міністрів України; правових актів Верховної Ради АР Крим.

"Ці питання розглядаються за зверненнями: президента України; не менш як 45-ти народних депутатів; Верховного Суду України; уповноваженого Верховної Ради з прав людини; Верховної Ради Автономної Республіки Крим", - нагадує Конґрес.

За Конституцією України, укладення міжнародних договорів належить до актів президента (стаття 106, п. 3), а закони про ратифікацію таких договорів - до законів та інших правових актів Верховної Ради (стаття 85, п. 32). Такі акти та закони підлягають розгляду КС за зверненням "не менш як 45-ти народних депутатів" (стаття 150, п. 1).

"Світовий конґрес українців закликає депутатів Верховної Ради скористатися своїм конституційним правом та оскаржити в Конституційному Суді неконституційність угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту на території України та закону про її ратифікацію", - заявив президент Конґресу Євген Чолій.

Як відомо, 21 квітня президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв уклали угоду про подовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі після 2017 року ще на 25 років із правом пролонгації угоди ще на 5 років.

27 квітня Верховна Рада України ухвалила закон про ратифікацію цієї угоди попри протести опозиції та громадськості. Президент Янукович підписав цей закон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування