Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії передчувають, що Клінтон їде повертати Януковича під вплив

Середа, 9 червня 2010, 13:16

Візит держсекретаря США Гіларі Клінтон в Україну 4 липня пов'язаний із наміром Вашингтона повернути Україну в зону свого впливу.

Таку думку висловлює російська "Независимая газета", вказуючи, що дводенний візит Клінтон в Україну намічений на дату, коли США відзначають День незалежності.

Російське видання також зазначає, що в ЗМІ США зазвучали побоювання, що "перезавантаження" відносин із Росією, яке відсунуло діалог із Києвом на другий план, призведе до втрати впливу Вашингтона на пострадянському просторі.

Крім того, газета нагадує, що днями з'явилася інформація про те, що Служба безпеки України переорієнтує контррозвідувальну діяльність із російських на американські спецслужби, а раніше СБУ й ФСБ Росії підписали новий договір про спільну діяльність, за яким співробітники російської спецслужби можуть повернутися на об'єкти Чорноморського флоту РФ у Криму.

Екс-глава СБУ Валентин Наливайченко і представники опозиції стверджують, що домовленості про повернення до Криму співробітників російських спецслужб незаконні.

Член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони Іван Стойко (НУНС) вважає, що це рішення свідчить про керованість і підлегле положення нинішньої української влади.

"Російські розвідники будуть займатися тим же, чим і раніше, - антиукраїнською агітацією, поширенням інформації проти нашої державності, фінансуванням проросійських сил і вербуванням. Їхня робота полягає в підривній діяльності, а не в забезпеченні безпеки флоту", - упевнений він.

Водночас, радник-посланник посольства РФ в Україні Всеволод Лоскутов стверджує: "Декілька співробітників ФСБ будуть виконувати свої обов'язки... Говорити про загрозу національній безпеці України - це абсурд".

А керівник комітету ВР з міжнародних справ Олег Білорус (БЮТ) зазначає, що Захід - на тлі проголошення українським керівництвом зовнішньополітичного курсу, який не передбачає вступу в НАТО, - став побоюватися втягування України в Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ) держав СНД.

Він зазначає, що "на нашій території вже перебуває дуже сильна, потужна військово-морська база ЧФ", тому Захід, раніше зацікавлений у нормалізації україно-російських відносин, тепер намагається створити баланс інтересів, "щоб Україну остаточно не втягли в поле впливу Росії".

У свою чергу, політолог Валерій Чалий вважає, що, незважаючи на низку рішень і заяв, нова влада поки не оприлюднила цілісної зовнішньополітичної стратегії.

Він згоден, що російський напрямок у зовнішній політиці України досі був домінантним, але вважає, що керівництво країни розвиватиме активність і за іншими стратегічними напрямками - щоб не залежати від одного партнера.

У цьому сенсі візит Клінтон до Києва вважають знаковим.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування