Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

CУД ПОВЕРНУВ "РОСУКРЕНЕРГО" ДО ЖИТТЯ

П'ятниця, 2 липня 2010, 09:47

Стокгольмський суд вимагає повернути трейдеру RosUkrEnergo право транспортувати й зберігати газ в українських підземних сховищах до 2030 року.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на текст рішення суду.

Арбітраж визнав, що НАК "Нафтогаз України" не має права розірвати контракт 3/04 "Про обсяги й умови закупівлі природного газу в підземні сховища, його збереження, відбору й транспортування в 2005-2030 роках".

Відповідно до контракту, RosUkrEnergo щорічно постачає на кордон з Україною 10 млрд. куб. м газу.

Рішення Стокгольмського суду зайняло 20 сторінок і ґрунтується здебільшого на контрактах "Нафтогазу України" й RosUkrEnergo, підписаних у 2004 році.

Зокрема, йдеться про договір купівлі-продажу природного разу в 2005-2028 роках, а також про контракт про обсяги й умови транзиту природного газу через територію України в 2005-2030 роках.

Суд визнав: "Нафтогаз" не мав права розривати контракти. Отже, угоди, які були підписані тодішніми головою правління "Нафтогазу" і нинішнім міністром палива й енергетики Юрієм Бойком з уповноваженим RosUkrEnergo Вольфгангом Путчеком, визнані дійсними.

За цими контрактами, RosUkrEnergo має право постачати газ українським і європейським споживачам до 2030 року. Обсяг закачування - 250 млрд. куб. м газу. Ставка плати за транспортування, відповідно до даного контракту, складає $1,9 за кожні 100 км.

Розрахункова вартість послуг із закачування, зберігання й транспортування, які надаються компанією Дмитра Фірташа, складає $562,5 млн.

У випадку, якщо "Нафтогаз" здійснить відбір газу, який належить RosUkrEnergo і зберігається в українських ПСГ, без письмової згоди останньої, НАК зобов'язаний передати газ, якого недостає, протягом 5 днів після відбору, а також сплатити штраф у розмірі 10% від вартості газу.

"Нафтогаз України" практично не чинив опору в суді і був згоден із усіма претензіями RosUkrEnergo, пише видання.

Єдине прохання, озвучене держкомпанією: повертати не грошима, а газом. Зокрема, коли постало питання про сплату штрафу в розмірі $495 млн. за відбір газу (на додаток до відшкодування $4,95 млрд), НАК запропонував виплатити його "натурою" - 1,1 млрд. куб. м газу.

При цьому в усіх контрактах, підписаних сторонами у 2004 році, мовиться, що рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма є остаточними, не підлягають оскарженню і мають для сторін обов'язкову силу.

Дія зазначеного пункту залишатиметься чинною незалежно від припинення його дії.

"Економічна правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування