Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-міністр юстиції: Янукович мав би ветувати зміни до Конституції

П'ятниця, 4 лютого 2011, 08:44

Екс-міністр юстиції Микола Оніщук вважає, що президент Віктор Янукович мав би ветувати закон про внесення змін до Конституції та повернути його у Верховну Раду.

Як повідомили УНІАН в Інституті правової політики, який очолює Оніщук, екс-міністр переконаний, що це потрібно зробити, щоб забезпечити легітимність конституційних змін.

Оніщук нагадав, що вказані зміни встановлюють нові дати проведення виборів парламенту і президента, зокрема, продовжують повноваження Верховної Ради, а відтак, безпосередньо пов’язані з реалізацією народом України права формувати органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

"Реалізація парламентом функцій народовладдя потребує неухильного дотримання Верховною Радою вимог, визначених Основним Законом щодо порядку внесення змін до Конституції", - зазначив фахівець.

"Неособисте голосування, тобто картками відсутніх народних депутатів, у тому числі і проти їхньої волі, безумовно, є порушенням вимог ч. 3 ст. 84 Конституції України, яка передбачає, що голосування на засіданнях ВР здійснюється народним депутатом особисто", - наголосив екс-міністр юстиції.

Оніщук підкреслив, що на необхідності забезпечення виключно особистого голосування народними депутатами вказується і в рішенні Конституційного Суду від 7 липня 1998 року №11-рп/98 у справі щодо офіційного тлумачення ч. 2 і 3 ст. 84 та ч. 2 і 4 ст. 94 Конституції.

Зокрема, у вказаному рішенні особисте голосування народних депутатів на засіданні Верховної Ради пов’язується з їхнім безпосереднім волевиявленням.

Оніщук вважає, що президент як гарант дотримання Конституції має відіграти вирішальну роль у дотриманні конституційної процедури внесення змін до Основного Закону.

"Адже, за Конституцією, Україна є правовою державою. Це означає, зокрема, верховенство Основного Закону та необхідність органам державної влади та посадовим особам діяти у межах своїх повноважень лише на підставі та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України", - підкреслив президент Інституту правової політики.

Як відомо, президент Віктор Янукович уже підписав зміни до Конституції, які Верховна Рада ухвалила 1 лютого.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...