Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фірташ: Україна не повинна ставати російською губернією

Субота, 12 березня 2011, 15:10

Створення газового консорціуму нічого не дасть Україні.

Про це заявив співвласник РосУкрЕнерго Дмитро Фірташ в інтерв'ю французькому виданню "Politique Internationale", повідомляють InoСМІ.

"Перше. Українська газотранспортна система в кращому стані, ніж російська. Друге. Цей проект передбачає об'єднання Газпрому з Нафтогазом. Але це "злиття" насправді буде просто поглинанням Нафтогазу Газпромом", - сказав він.

"По-третє, в цьому консорціумі були б західні інвестори. Однак європейці теж залежать від російського газу, і криза 2009 року це показала. Загалом, цей проект не є задовільним рішенням", - вважає бізнесмен.

"Моя думка, - і я переконую в цьому і уряд, і президента, - що Нафтогаз треба виводити на фондовий ринок. І продавати 20-25 відсотків його акцій. Ми будемо знати, скільки він коштує", - сказав Фірташ.

Він вважає, що "якщо Нафтогаз вивести на біржу, він принесе близько 20 мільярдів доларів закордонних інвестицій в країну".

"Європейці будуть брати участь у процесі. І тоді наше державне підприємство не буде поглинатися, на відміну від запропонованого Газпромом варіанту. Україна стане важливим і незалежним гравцем на світовій сцені", - заявив бізнесмен.

"Ми не повинні ставати п'ятдесят п'ятим штатом Америки або, тим більше, губернією Російської Федерації", - вважає Фірташ

Говорячи про перспективи газопроводу "Набукко", який передбачає постачання центральноазіатського газу до Європи в обхід Росії, він сказав: "Україні вигідніше піти іншим шляхом".

"Чи знаєте ви, що Україна будує в порту Південному, недалеко від Одеси, термінал на прийом зрідженого газу? І буде через Азербайджан і Грузію приймати туркменський газ. Що практичніше, ніж "Набукко", - заявив бізнесмен.

"Чим Україна сильна? У неї великі підземні сховища, які дозволяють зберігати великі обсяги газу, і хороша транспортна система, пов'язана з Європою. Ось чому я вважаю, що нам не треба будувати ні "Набукко", ні "Південний потік", - зазначив Фірташ.

"Можна вирішити простіше ситуацію. Поставляючи скраплений газ в Україну, можна потім направляти його в Європу, і при цьому не треба виходити з Чорного моря. Для європейців це не буде мати значення", - сказав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування