Чорновіл припускає, що Кучма просив "прибрати" його батька зі шляху

Четвер, 31 березня 2011, 12:18

Тарас Чорновіл допускає, що Леонід Кучма намагався завадити його батькові В'ячеславу Чорноволу брати участь у президентських виборах 1999 року, але не доручав його вбивати.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Кучма - цікава людина. По-перше, я впевнений, що він у житті навіть мухи не вбив. І прямо ніколи не давав наказів когось убити. Пам’ятаєте, як це звучало по Гонгадзе: "приберіть його до бісової матері, щоб він не смердів". Швидше за все, так само було й по Чорноволу", - сказав син екс-лідера Народного Руху України.

"Спочатку ніхто не хотів убивати батька. Спочатку вони довго й нудно намагалися розколоти Рух, деморалізувати його, юридично не дати батькові висуватися кандидатом у президенти", - заявив він, зазначивши, що "активну участь" у цьому брав Віктор Ющенко.

При цьому Тарас Чорновіл упевнений, що в самому Русі не могли організувати вбивство.

"До того ж там було задіяно надто багато людей від влади - той же Фере, Пукач, Кравченко, якому, гадаю, випала місія все це прикривати", - сказав він.

"Думаю, Кучма сказав своїм, що Чорновіл не повинен брати участь у президентських виборах. Він навряд чи вигравав вибори, але руйнував схему "Кучма проти комуніста", - вважає Тарас Чорновіл.

За його словами, "це було напрацювання його штабу - головною інтригою мало стати: голосуйте за Кучму, інакше до влади знову прийдуть комуністи".

"А якщо був би Чорновіл, ця схема б не працювала. Тому що проти Кучми були б не лише комуністи", - зазначив Тарас Чорновіл.

"Але Кучма, гадаю, ніде й ніколи не говорив: убийте Чорновола. Він говорив: зробіть, щоб його не було", - вважає він.

"Ну, провалилася тема з розколом (Руху), інших варіантів не знайшли, зробили цей (ДТП). Координував всі ці речі, всі вбивства до певного періоду, Фере. Кравченко? Я думаю, на нього впала місія тільки все це прикривати", - додав син В'ячеслава Чорновола.

Як відомо, 25 березня 1999 року "Тойота", у якій перебували тодішній лідер Народного Руху В'ячеслав Чорновіл і його водій, зіткнулася з КамАЗом. Лідер НРУ загинув.

Соратники В'ячеслава Чорновола одразу припустили, що це був не нещасний випадок, а "політичне вбивство". Серед його можливих замовників і виконавців називали тодішніх президента Леоніда Кучму, нині покійних голову МВС Юрія Кравченка й керівника апарата МВС Едуарда Фере, а також Олексія Пукача.

Однак слідство зупинилося на версії, що це була звичайна аварія. Справу закрили, а потім знову порушили в 2005 році.

Днями заступник голови МВС Василь Фаринник заявив, що справу направили на дорозслідування в Головне управління МВС у Києві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування