Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна може приєднатися до Митного союзу

Вівторок, 5 квітня 2011, 10:45

Україна може приєднатися до протоколу про створення Митного союзу з Росією, Білоруссю й Казахстаном у липні.

Такий прогноз висловив уповноважений Кабміну з питань співробітництва з Росією й державами-учасниками СНД, Євразійського економічного співтовариства та інших регіональних об'єднань Валерій Мунтіян в інтерв'ю виданню "Коммерсант-Украина".

"Підписання договору про створення зони вільної торгівлі зі СНД очікується в травні цього року, а вже в липні, якщо буде відповідне рішення Конституційного Суду й завершиться проведення внутрішньодержавних процедур, ми зможемо приєднатися до протоколу про створення Митного союзу", - повідомив Мунтіян.

"За нашими розрахунками, за перший рік повноцінної діяльності ЗВТ товарообіг України з країнами Співдружності повинен збільшитися приблизно на 35%", - додав чиновник.

За його словами, приєднуючись до Митного союзу, Україна буде змушена підвищити свої митні тарифи.

Окрім того, Мунтіян повідомив, що приєднуючись до Митного союзу Україна хоче, щоб в результаті інтеграції росіяни зняли експортне мито на нафту - а це 300 доларів за тонну.

При цьому Україна не має наміру відмовлятися від євроінтеграції й наступним етапом буде підписання договору про зону вільної торгівлі між митним союзом та ЄС. "Ми прогнозуємо його підписання в 2015 році", - зазначив уповноважений.

"За підсумками 2010 року частка країн ЄС у зовнішньоторговельному обороті України становить 29,6%. Але ще більшу частину, 40,2%, займає торгівля з країнами СНД. Тому нам потрібна така модель, яка дозволить не втратити вже завойовані ринки і наростити обсяги за найбільш перспективним позиціях", - підкреслив Мунтіян.

В 2017 році чиновник спрогнозував підписання договорів про зону вільної торгівлі з організацією Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, з іншими об'єднаннями й країнами регіону.

"В остаточному підсумку повинен бути створений єдиний спільний ринок Євразії. Зрозумійте, Європа переживає фазу економічного стиску, вона себе вичерпала, а розвиваються Китай, Індія, Сінгапур, і там повинен бути наш інтерес", - заявив Мунтіян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування