Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин хоче інвентаризувати Конституцію

Субота, 25 червня 2011, 09:40

Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловлюється за внесення до Конституції системних змін.

Про це він сказав у п’ятницю, відповідаючи на запитання телеканалу "Рада", повідомляє прес-служба парламенту.

"Я не є прихильником постановки питання про прийняття суцільно нової Конституції. Це означатиме, що ми розписуємося у власному безсиллі і весь час намагаємося жити за принципом - зруйнувати до підвалин, а потім починати будувати нове життя", - зазначив Литвин.

На його переконання, необхідно "проаналізувати, інвентаризувати Конституцію, скласти звіт перед суспільством, що вона дала, як спрацювала і в чому не спрацювала, які перед нами стоять виклики і завдання і які позиції у цьому плані мають бути зафіксовані в Основному законі".

"Головне - уникнути політичної сверблячки, коли діємо за принципом - не спрацьовує закон - треба прийняти новий", - підкреслив Литвин.

Водночас у своїй статті, опублікованій в суботу в газеті "Голос України", Литвин висловився за необхідність подальшого системного вдосконалення законодавства на виконання норм Конституції.

Литвин підкреслює, що не Конституція відстає від сучасних реалій нашого життя, а правове забезпечення не відповідає задекларованому Основним Законом.

Серед першочергових питань, які потребують врегулювання на законодавчому рівні на утвердження та розвиток Конституції, він називає створення спеціальних інститутів і юридичних механізмів захисту прав громадян; належного правового середовища розвитку громадянського суспільства; системи ефективної державної підтримки реалізації і захисту прав людини.

За словами Литвина, вимагає вдосконалення законодавство про форми прямої демократії, а саме: виборче законодавство (зокрема, питання виборчих процедур і виборчої системи, гарантій дотримання активних і пасивних виборчих прав та ін.); законодавство про референдуми і опитування населення, про місцеве самоврядування тощо.

"Все ще однобічно підходимо й розуміємо законодавче забезпечення унітарного устрою держави, особливо в таких питаннях, як розмежування предметів відання і повноважень між центром та місцевим рівнем", - зазначає керівник парламенту.

До деяких сфер законодавчого врегулювання питань, окреслених Конституцією, наголошує Литвин, ще не приступали взагалі: до сьогодні не ухвалено значну частину з понад ста законів, прийняття яких безпосередньо передбачено Конституцією.

Серед них закони про державні символи України, про мирні зібрання, про адміністративно-територіальний устрій, про тимчасові спеціальні та тимчасові слідчі комісії парламенту, про Фонд державного майна, про прокуратуру, про спеціальний статус міста Севастополя, кримінально-процесуальний кодекс та багато інших.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування