Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук та Ющенко написали Януковичу

П'ятниця, 3 червня 2011, 14:52

Екс президенти Леонід Кравчук та Віктор Ющенко закликають президента Віктора Януковича взяти під особистий контроль ситуацію довкола Десятинної церкви.

Про це йдеться у їхньому відкритому листі, який оприлюднила прес-служба "Нашої України".

"Руїни Десятинної церкви являють собою більшу архітектурну і історичну цінність, ніж будь-який, навіть найкращий її макет, який може бути побудованим на її місці", - зазначили Кравчук та Ющенко.

"Оскільки не збереглося достовірних зображень і креслень первісного храму, збудованого Володимиром, будь-який проект, за великим рахунком, не матиме нічого спільного з історичною пам’яткою", - наголосили автори звернення.

За словами екс-президентів, реконструкція церкви "зараз суперечила б не лише сучасній європейській традиції збереження культурних пам’яток, але й міжнародним зобов’язанням, взятим на себе Україною".

"Окрім того, відбудова Десятинної церкви закриє можливості для повноцінного аналізу унікальних археологічних матеріалів, які історики могли б отримати з новими науковими інструментами", - вважають Кравчук та Ющенко.

"На наше переконання, збереження цієї визначної пам’ятки України має відбуватися відповідно до найновіших світових досягнень, які дозволять бачити українську святиню в первісному вигляді – без надбудови новітнього часу", - йдеться у листі.

Крім того, екс-президенти виступають категорично проти того, "аби святиня часів Київської Русі, праматір усіх українських церков, стала яблуком міжконфесійного розбрату і предметом політичних спекуляцій".

"Вважаємо також за потрібне дати доручення міській владі Києва щодо забезпечення належної музеєфікації фундаменту Десятинної церкви, а також щодо проведення обов’язкового громадського та експертного обговорення остаточного проекту її збереження", - зазначили вони.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування