Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Пшонки розповіли, чому не спішать заводити справи на захист ЗМІ

Четвер, 7 липня 2011, 20:15

Прокуратура неохоче порушує кримінальні справи за статтею 171 Кримінального кодексу (перешкоджання журналістській діяльності), тому що не має досвіду розслідування таких справ.

Про це сказав заступник генпрокурора Євген Блажівський під час засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

"Дійсно розслідування кримінальних справ за ст. 171 - це є нове. Не було раніше такого складу злочину в кримінальному кодексі, і досвід розслідування не такий великий, тому й справ порушено не так багато", - цитує чиновника "Телекритика".

За його словами, прокуратура до кінця року ініціює узагальнення фактів про відмову і про порушення кримінальних справ за статтею 171.

"І, можливо, з Вищим спеціалізованим судом дамо якесь роз'яснення, узагальнення, що є такими фактами, а що - ні, та як суд це підтверджує", - додав він.

Таке узагальнення, на думку Блажівського, буде корисним, воно допоможе і слідчим правильно кваліфікувати злочини, і суддям правильно приймати рішення у таких справах, і журналістам.

Прокурор також додав, що рішення ще залежатиме від того, чи діяв журналіст в межах пристойності.

За словами Блажівського, у Генпрокуратурі кілька підрозділів займаються справами про порушення прав журналістів.

Генпрокурор створив робочу групу, до якої ввійшли представники всіх цих підрозділів, і яку очолив один із заступників Віктор Занфіров.

"Ця група надаватиме методичну допомогу представникам місцевих прокуратур при розгляді таких питань", - повідомив Блажівський.

Як відомо, 7 липня відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яка створена згідно з указом президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування