Туркменістан погодився дати Україні газ, тільки не знає, як

Субота, 17 вересня 2011, 09:26

Київ і Ашгабат домовилися про постачання туркменського газу в Україну.

Джерела у владі повідомили ZN.UA, що домовленості між країнами досягнуті, залишилися деталі.

Проблема в тому, що єдиний шлях, по якому сьогодні туркменський газ може потрапити в нашу країну, — російська газотранспортна система, пише видання.

Однак Росія не бажає пропускати газ в Україну по своїй території. Тим більше що, відмовившись ратифікувати енергетичну хартію, РФ не зобов'язана полегшувати транзит енергоносіїв третіх країн через свою територію.

"Позиція Москви з питання транзиту туркменського газу робить малореалістичним плани Києва з доставки туркменського газу по суші. У всякому разі, у найближчі роки", - пише газета.

"І все ж нинішня українська влада сподівається, що українсько-туркменське газове співробітництво буде відновлено. Адже існує ще проект Транскаспійського газопроводу, який активно лобіюють Європейський Союз і Сполучені Штати. Але є й ризики, що ускладнюють його реалізацію", - йдеться в матеріалі.

Ідея Транскаспійського газопроводу полягає в тому, щоб підключити Туркменістан до проекту "Набукко", який покликаний зменшити енергетичну залежність Європейського Союзу від Росії.

Прокладений по дну Каспійського моря 300-кілометровий трубопровід має з'єднати Туркменістан і Азербайджан, а далі по газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзерум туркменський газ надійде споживачам у Центральній і Південній Європі.

У Києві розраховують, що, в разі реалізації проекту Транскаспійського газопроводу, наша країна стала би одержувачем туркменського газу.

Ашгабат робить все, щоб ввести в експлуатацію альтернативні російському газопроводи і вирватися з транзитної залежності від Москви.

"А ось ставлення Азербайджану до Транскаспійського газопроводу не настільки однозначне. І це робить позицію Баку ключовою в реалізації проекту Транскаспійського газопроводу і надалі транзит туркменського газу до чорноморського узбережжя", - пише видання.

На думку автора, Баку буде робити багато чого для того, щоб самостійно наповнити власним газом "Набукко" і затягнути реалізацію Транскаспійського газопроводу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування