Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" приготувався до війни з Росією

Середа, 7 вересня 2011, 11:08

У НАК "Нафтогаз України" підготувалися до газової війни з Росією.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомив глава НАК Євген Бакулін, компанія накопичила достатню кількість газу в підземних сховищах для осінньо-зимового сезону.

Ці обсяги дозволять забезпечити безперебійні постачання газу в опалювальний сезон 2011-2012 років.

Високопоставлене джерело видання в Міненерго у вівторок пояснило, що наявність газу в ПСГ дозволить Україні більш упевнено вести переговори з "Газпромом".

"Насамперед, якщо суд дослухається до наших аргументів і все ж таки розірве угоду з Росією, ми зможемо досить спокійно вести переговори про новий договір і укласти його не похапцем", - сказав співрозмовник.

"Крім того, ми хочемо затвердити на наступний рік зниження обсягів закупівлі газу до 25 млрд кубометрів, що також вимагає певних переговорів. З газом у ПСГ вести їх буде набагато комфортніше", - зазначив він.

Як відомо, згідно з підписаним у 2009 році договором, Україна повинна викуповувати не менше 33 млрд. кубометрів газу на рік.

Президент Віктор Янукович в інтерв'ю "Комерсант-Україна" заявив, що Україна підготувала документи, необхідні для подачі позову в арбітражний суд щодо суперечки з Росією в газовій сфері.

За його словами, Київ вимагає від Москви орієнтуватися при визначенні вартості природного газу на розцінки, які Росія виставляє Німеччині, мінус транспортні витрати і передбачена "харківськими угодами" додаткова знижка в $100 на тисячу кубометрів.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер виступив з різкою критикою цих заяв. Міллер додав, що Україна одержує газ дешевше, ніж споживачі Польщі, Угорщини, Туреччини, Румунії.

"Наші українські колеги сіли в потяг за назвою "дешевий російський газ", але не знають, на якій станції вийти, і не знають, що можуть заїхати в глухий кут", - заявив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування