Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мітинги - ідея суспільної опозиції, яка хоче в Раду - політолог

Четвер, 3 листопада 2011, 18:41

Акції протесту, що пройшли у столиці та регіонах у четвер, свідчать про посилення соціальної напруги.

Таку думку озвучив глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Те, що сьогодні сталося, було ініціативою Форуму громадських організацій. Але я б не назвав це масовою акцією протесту", - заявив він.

"Порівняти те, що у нас відбувається, і те, що відбувається у Греції - на два порядки менший масштаб: у нас три тисячі, а там - 300 тисяч, а то й півмільйона. Ось коли виходять десятки тисяч людей на вулиці - це вже масові акції, а коли пікет 200-300 чоловік - це не масова акція", - пояснив Фесенко.

Разом з тим, політолог відзначив і зростання "соціального і політичного напруження серед людей, які незадоволені нинішньою владою, і виступають з протестами - їх стало більше, це підтверджує соціологія".

За його словами, акції, які були в четвер, ініційовані опозицією.

"Але питання: якою опозицією? Політична опозиція, мені здається, на сьогодні взагалі нічого не в змозі зробити. Це була ініціатива громадської опозиції, але, правда, тієї її частини, яка має політичні амбіції, і яка, я підозрюю, дуже хоче не тільки перевиборів до Верховної Ради, але й отримати для себе місце в цій Верховній Раді", - вважає він.

При цьому Фесенко підкреслив, що протестні акції в Україну "були завжди".

Однак політичні вимоги є останньою причиною, через яку люди готові виходити на вулицю - за даними опитувань таких менше 10%.

"Готові, коли допекли соціально-економічні проблеми, коли є конкретний привід для акцій протесту. Ми це бачили - афганці, чорнобильці, профспілки, студенти", - нагадав політолог.

У той же час він не вважає, що акції, які пройшли останнім часом, є проплаченими.

"Звичайно, завжди можуть бути люди, які щось отримують за організацію цих акцій, тому я не виключаю, що десь могли платити - у нас, на жаль, цей досвід дуже поширений", - зазначив Фесенко.

"Але більшість людей, які приходили до Верховної Ради, до міських та обласних адміністрацій, напевно прийшли не тому, що їм заплатили, а тому що вони дійсно незадоволені цією владою", - додав він.

"Так що я б не зводив все до банальної версії "заплатили і вийшли". Об'єктивна ситуація така, що людей, незадоволених владою, досить багато, і серед них є радикально налаштовані", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування