Лук’яненко: Цю "пародію на парламент" треба розпустити

Понеділок, 7 листопада 2011, 13:30

Верховну Раду потрібно розпустити, а вибори до парламенту необхідно провести за відкритими списками.

Таку думку висловив народний депутат І, ІІ, IV,V скликань Верховної Ради, колишній політв’язень Левко Лук’яненко в ефірі Радіо "Свобода".

"Ми в Республіканській партії не розглядали питання, чи слід розігнати цю Верховну Раду, але я особисто підтримую вимогу тих громадських організацій і політичних партій, які вважають, що Верховну Раду треба розпустити і призначити нові вибори", - зазначив він.

Лук’яненко вважає, що Верховна Рада зараз – це "пародія на парламент".

"Цей зв’язок, депутати - виборці, його не можна розривати. А тепер він розірваний зовсім. Наш теперішній парламент навіть важко назвати парламентом, це пародія на парламент", - заявив він.

"Там панує одна сила, яка складається з людей, що не мають відповідальності перед народом. Ними командує Чечетов, вони голосують як попало, і в тому числі – за надзвичайно складні закони. Це не є роботою нормального законодавчого органу", - пояснив Лук’яненко. 

На його переконання, "необхідно було б вдосконалити пропорційний закон, щоб зробити списки відкритими, і прив’язати їх все-таки до території, щоб люди знали, що голосують за того-то, який належить до конкретної політичної сили".

"Це сприяло б структуризації суспільства, а що стосується знання людини, кандидата в депутати, то він тоді мав би відповідальність перед своїми виборцями", - вважає політик.

За словами Лук’яненка, нині суспільство в Україні "дійшло до дуже великої напруги".

"Обставини настільки напружені, що члени парламенту повинні зрештою подумати про Україну і про самих себе. Якщо парламент не справляється зі своїми обов’язками, він може саморозпуститися, або його можна розігнати", - зазначив він.

"Варіант, коли він сам розпустився, – набагато кращий. Бо це значить, що він сам призначить нові вибори, це демократичний і мирний спосіб", - вважає Лук’яненко.

Раніше Форум громадських організацій звернувся до президента з вимогою розпустити парламент як антинародний.

У суботу у Києві громадські організації воїнів-афганців "Ніхто крім нас", "Спільна справа" та ще низки громадських об’єднань створили Народну раду України, головне завдання якої - усунення з посади президента Віктора Януковича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування