Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці програли суд "Нафтогазу" на 200 мільйонів

Вівторок, 6 грудня 2011, 08:54

Американська корпорація Merchant International Company Ltd, програла судову суперечку, у якій вимагала стягнути з "Нафтогаз України" борг у розмірі $24,71 млн.

Господарський суд Києва відмовив їй у задоволенні позову 3 листопада, пише "Дело".

Борг у розмірі $24,71 млн. (близько 200 млн. грн.) – це борг НАКУ перед російським "Газпромом", який виник наприкінці 1990-х.

У 1998 році "Укргазпром" (правонаступником якого згодом став "Нафтогаз України") і "Газпром" уклали договір, згідно з яким частина поставленого обсягу газу в Україну буде оплачена у вигляді фінансування робіт із будівництва соціальних об'єктів у Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ.

Тим самим українці мали забезпечити погашення заборгованості третіх осіб перед підприємством "Северстудстрой" (входив у структуру "Газпрому"). Право вимагати борг за газ від "Нафтогазу України" таким чином перейшло підприємству "Северстудстрой".

Пізніше договір між сторонами був змінений – збільшені обсяги поставок російського газу в Україну (з 0,07 млрд. куб. м до 0,2275 млрд. куб. м) і, відповідно, був збільшений розмір фінансування будівництва українською стороною (з $3,6 млн. до $18,2 млн.).

Із цієї суми погашення заборгованості перед "Северстудстроем" було оговорено в розмірі $14,6 млн. Ця сума – і є борг, який від "Нафтогазу" вимагають зараз у судах. З урахуванням набіглих відсотків за минулі роки сума претензій збільшилася до $24,71 млн.

Згодом заборгованість української компанії росіяни переуступили американській корпорації Merchant International Company Ltd, яка вже 10 років у судах намагається домогтися повернення боргу.

У 2006 році Вищий господарський суд України ухвалив позитивне рішення для американців – про стягнення з "Нафтогаз України" $24,71 млн. Але рішення суду до останнього моменту не було виконано – гроші не виплачені.

За інформацією "Дело", ситуація радикально змінилася в 2011 році. Наприкінці лютого в "Нафтогазі України" відбулася нарада за участю голови правління АТ "Укргазпром" у 1994 - 1999 р. (Богдан Клюк).

У ході наради з'ясувалося, що голова правління АТ "Укргазпром" не підписував вищевказане доповнення до договору про поставки газу в Україну від 1998 року, у якому оговорювалося збільшення обсягів поставки палива й, відповідно, розмірів фінансування з боку України. Нібито, на документах стоїть підпис іншої особи.

На підставі цього, а також низки інших фактів, Господарський суд Києва 3 листопада 2011 року ухвалив рішення, що підстав для задоволення вимог Merchant International Company Ltd. - немає. Суддя повністю відмовив у позові американській корпорації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: