Балога: енергоблоки всіх АЕС в Україні на 65% застаріли

Субота, 7 квітня 2012, 10:07

Енергоблоки всіх українських АЕС – від найстарших до введених в експлуатацію 2004 року – на 65% своє відпрацювали.

Про це виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога.

Він пояснив, що всю пожежну автоматику, встановлену на АЕС, проектували і монтували за радянської влади. Фізично і тим більше морально це обладнання вичерпалося. Його вже давно не виробляють, отже, міняти чи лагодити нічим.

Крім того, ця техніка не сертифікована за українським законодавством і тому не може застосовуватися на АЕС.

"Висновок: подальша експлуатація систем пожежної автоматики не гарантує безпеку діючих енергоблоків. Це – об’єктивна реальність, замовчувати чи ігнорувати яку безвідповідально і межує зі злочином", - зазначив міністр.

За словами Балоги, компанія "Енергоатом" викреслила протипожежні заходи на атомних електростанціях із переліку пріоритетних через брак грошей.

Міністр зазначив, що Державна інспекція техногенної безпеки, яка підпорядкована МНС, у цій ситуації практично безсила.

"За законом Держтехногенбезпеки не може заборонити експлуатацію енергоблоку, на якому не дотримуються протипожежні норми. Ні струм вимкнути, ні опломбувати, ні опечатати – все заборонено через ризик аварії. Це ж не склад картонної тари, а працююча ядерна установка!", - сказав він.

Балога зауважив, що всі 15 діючих енергоблоків на випадок пожежі у тій чи іншій мірі залишаються вразливими.

Крім того, з необхідної кількості споруд для цивільного захисту населення, яке мешкає навколо станцій, є близько половини. З них лише третина готова до використання за призначенням у разі аварії на АЕС. Є проблеми і на випадок, коли виникне необхідність в санітарній обробці при викиді радіації, і зі створенням достатніх запасів засобів дезактивації.

Балога також назвав беззмістовною балаканиною закиди про корупцію при реалізації чорнобильських проектів.

Урядовець пояснив, що спорудження нового безпечного конфайнменту над 4-м енергоблоком та будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива №2 фінансує ЄБРР. Він же і адмініструє видатки.

"Уряд України чи ЧАЕС до цього не має ані найменшого відношення", - запевнив він.

Також, за словами Балоги, фінансовий стан фонду "Укриття" щороку перевіряють відомі аудиторські компанії, зокрема, "Pricewaterhouse Coopers".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News