Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В опитуванні на замовлення Медведчука українці теж готові здати мову

Вівторок, 3 липня 2012, 16:41

Майже половина громадян вважають, що російську мову потрібно зробити другою офіційною мовою тільки в тих місцевостях, де більшість населення цього бажає.

Про це свідчать результати опитування, проведеного КМІС з 23 травня по 1 червня 2012 року.

Так, 47,7% опитаних ствердно відповіли на дане запитання.

Натомість 25,7% опитаних вважають, що російську мову потрібно зробити другою державною мовою на всій території України.

19,4% вважають, що російську мову потрібно виключити з офіційного спілкування на всій території України, 6,5% не змогли відповісти на запитання.

На запитання, "як ви ставитеся до пропозиції, щоб українська мова залишалася єдиною державною, а російський мова та мови національних меншин зробити другою офіційною мовою в тих регіонах України, де більшість населення (50% або більше) цього бажає", 32,4% опитаних відповіли "Повністю підтримую".

32,9% опитаних "скоріше підтримують" дану ідею, 11,2% - скоріше не підтримують, 15,7% - повністю не підтримують, 7,3% не змогли відповісти.

На питання, чи повинна держава забезпечувати російськомовним громадянам України можливість для дітей отримувати шкільну освіту російською мовою, 45,3% відповіли "Повинна забезпечувати тільки в тих областях України, де більшість населення цього бажає, але не на всій території України".

35,6% відповіли, що держава повинна забезпечувати російськомовним громадянам можливість отримувати освіту російською мовою на всій території України, 13,7% відповіли, що не повинна забезпечувати, 5,2% не змогли відповісти.

Крім того, кожен другий українець (50%) вважає, що російську мову та літературу, як окремі предмети, потрібно викладати в усіх школах України, як у російськомовних, так і українськомовних.

42% вважає, що ці дисципліни мають бути предметами на вибір - ті учні, які хочуть, можуть їх вивчати; і 4% думають, що російську мову та літературу взагалі не потрібно викладати як окремі предмети.

Кожен третій українець (35%) погоджується, що вивченню російської мови в українськомовних школах має приділятися така ж кількість часу, як і на вивчення української мови;

37% - що менша, ніж на вивчення української мови, але більше, ніж на іноземні мови (англійська, німецька та інші); і 22% - що має виділятися такий же або менший обсяг часу, ніж на вивчення на вивчення іноземних мов (англійської, німецької та інших).

Методом очного (face-to-face) інтерв'ю опитано 2042 респонденти, що мешкають в усіх областях України (включно з містом Києвом) та в Криму за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,3% - для показників близьких до 15%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

***

Разом з тим, як написав у своїй статті у "Комсомольской правде в Украине" Віктор Медведчук, опитування КМІС проводилося на замовлення організації "Український вибір", яку очолює сам Медведчук.

 
Стаття Медведчука у "Комсомолці" за 3 липня під рубрикою "Точка зору"

Втім, у прес-релізі КМІС не вказано, на чиє замовлення було проведено опитування.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування