Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через ведмежий десант Білорусь відкликає посольство зі Швеції

Середа, 8 серпня 2012, 10:27

Білорусія вирішила відкликати своє посольство зі Швеції, запропонувавши шведській стороні зробити те ж саме.

Про це йдеться в заяві білоруського МЗС, повідомляють РІА Новости.

"Білоруська сторона змушена прийняти рішення про відкликання свого посольства в Швеції і повернення всіх співробітників до Республіки Білорусь. Відповідні дії вже робляться. Одночасно, ґрунтуючись на принципі взаємності, зафіксованому в тому числі в ст. 2 Віденської конвенції, шведській стороні запропоновано відкликати своє посольство з Республіки Білорусь до 30 серпня 2012 року ", - заявляє міністерство.

Однак, білоруська сторона підкреслює, що в контексті цих заходів не йдеться про розрив дипломатичних відносин.

На початку червня з борту шведського літака, який несанкціоновано перетнув кордон Білорусі, були розкидані, в тому числі над Мінськом, плюшеві ведмеді з прикріпленими до них гаслами на підтримку захисту свободи слова.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у своєму Twitter повідомив про висилку посла цієї країни владою Білорусі за те, що він "занадто активно виступав на захист прав людини".

Офіційний представник МЗС Білорусії Андрій Савіних повідомив, що білоруська сторона не видворяли посла, було прийнято рішення не продовжувати його акредитацію. Білоруський МЗС відзначає, що після цих рішень білоруська сторона вважала вичерпаним конфлікт і була готова до спільних зусиль щодо повернення двосторонніх відносин в конструктивне русло.

"На жаль, МЗС Швеції зволів піти на загострення і додатково прийняв рішення про видворення з країни двох старших дипломатів посольства Білорусі, включаючи тимчасового повіреного в справах, і відмову у в'їзді до Швеції нового посла Білорусі, що має агреман уряду Швеції", - йдеться в заяві .

Таким чином, відзначають в Мінську, дипломатичний склад білоруського посольства в Стокгольмі скорочений до двох молодших дипломатів, які не мають достатніх повноважень і кваліфікації для керівництва місією, а отже не можуть захищати інтереси громадян Білорусі в країні.

Саме це, згідно із заявою, стало причиною відкликання усього посольства. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування