Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Представник ЦВК звинуватив депутатів і КС в недосконалості правил виборів

Середа, 8 серпня 2012, 12:55

Член ЦВК Андрій Магера заявляє, що деякі положення закону про вибори не відповідають Конституції, і покладає за це відповідальність на Верховну Раду і КС.

Про це Магера заявив в інтерв'ю газеті Факти і коментарі.

"У законі про вибори народних депутатів багато невідповідностей до положень інших нормативно-правових актів. І в цьому винен не тільки парламент, але і Конституційний суд", - сказав він.

За словами Магери, саме КС позбавив українців, які проживають за кордоном, права голосувати за кандидатів, що балотуються в мажоритарних округах.

"Таким чином, була порушена норма Основного закону про рівність прав в незалежності від місця проживання", - пояснив він.

"Крім того, КС визнав неконституційною статтю виборчого закону, яка дозволяла одночасне балотування в мажоритарному окрузі та за партійним списком. Але при цьому судді ніяк не відреагували на статтю закону, яка дозволяє ЦВК скасовувати реєстрацію кандидата, який балотується за списком і за мажоритарною системою", - сказав він.

"На мій погляд, подібного роду рішення не прикрашають КС", - підкреслив Магера.

Він також зазначив, що ЦВК не може відмовляти в реєстрації тим, хто балотується по декількох округах одночасно.

"Тому не виключаю анекдотичних ситуацій, коли той чи інший кандидат буде балотуватися одразу в декількох мажоритарних округах", - сказав він.

При цьому Магера не вважає, що відсутність у бюлетенях граф "Не підтримую жодного кандидата" і "Не підтримую жодної партії" звужує виборчі права громадян.

"Особисто я вважаю, що виборець має відповідально підходити до виборів органів влади, формування яких неминуче в будь-якому суспільстві, а не ховатися за графою, званої в народі "Проти всіх", або взагалі ігнорувати голосування", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування