Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Молдові уряд пішов у відставку

П'ятниця, 8 березня 2013, 12:12

Президент Молдови Микола Тімофті прийняв у п'ятницю прохання про відставку уряду.

"Прем'єр-міністр Влад Філат представив президенту відставку уряду відповідно до рішення парламенту, який 5 березня висловив вотум недовіри уряду", - повідомили "Інтерфаксу" у прес-службі президента і уряду.

У повідомленнях не наводиться подробиць цієї процедури.

Минулого вівторка парламент Молдови більшістю в 54 з 101 голосів висловив вотум недовіри уряду.

Це сталося через розбіжності між двома партіями, які входять до складу правлячого альянсу за європейську інтеграцію - Ліберально-демократичної і Демократичної партій. Демократи підтримали вотум недовіри уряду, який був ініційований опозиційною партією комуністів.

Згідно з Конституцією (ст.106), уряд йде у відставку протягом трьох днів, якщо парламент ухвалив рішення про висловлення вотуму недовіри.

Після прийняття відставки уряду президент повинен почати консультації з формування нового кабінету міністрів і, відповідно до ст. 98 Конституції, "після консультацій з парламентськими фракціями висуває кандидатуру на посаду прем'єр-міністра".

Згідно з цією ж статтею Конституції, президент "в 15-денний термін після висунення кандидата на посаду прем'єр-міністра просить парламент висловити вотум довіри програмі діяльності і всьому складу уряду". Впродовж 45 днів цю процедуру можна повторити.

Ст.85 Конституції передбачає, що "парламент може бути розпущений у разі, якщо він не висловив вотум довіри уряду в 45-денний термін після внесення пропозиції, і тільки після відхилення пропозиції не менше двох разів".

Таким чином, якщо парламенту не вдасться сформувати уряд протягом 45 днів, будуть призначені дострокові парламентські вибори. Цього вже більше року домагається Партія комуністів.

На весь період до формування нового уряду новим складом парламенту нинішній кабінет міністрів буде виконувати свої обов'язки. Прем'єр-міністр і члени уряду стають виконуючими обов'язками після подання прохання про відставку.

Президент у середу вже почав консультації з лідерами трьох партій правлячої коаліції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування