Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Журналісти вимагають від Януковича безпеки на показах фільму про Межигір'я

Вівторок, 1 жовтня 2013, 17:16

Журналісти та громадські активісти вимагають від Президента Віктора Януковича особисто відреагувати на ситуацію з постійними зривами показу документального альманаху "Відкритий Доступ".

Про це йдеться у заяві організаторів презентацій фільму після зриву його показу у 8 з 20 міст України.

Останній зрив відбувся в столичному кінотеатрі "Кінопанорама" 27 вересня.

Організатори заявляють, що до системних зривів показу альманаху може бути причетна влада через те, що у першій новелі йдеться про журналістське розслідування щодо президентської резиденції "Межигір’я".

Вони вимагають гарантувати конституційне право громадян на доступ до інформації і забезпечити безперешкодний показ "Відкритого Доступу".

Автори та герої альманаху висунули вимоги до правоохоронних органів.

Забезпечити публічність розслідування кримінальних справ, порушених у зв’язку із зривом показів, та інформування про притягнення порушників до відповідальності.

Провести службове розслідування та притягнути до відповідальності співробітника відділу Боротьби з незаконним обігом наркотиків Печерського райуправління міліції Андрієм Лапком, який, за даними журналістів, керував зривом київського показу.

Гарантувати безпеку організаторам показу та глядачам під час наступних презентацій "Відкритого Доступу" в українських містах.

Організатори повідомляють про системні спроби завадити показу фільму в Україні. Організованість та скоординованість цих дій, а також відсутність належної реакції з боку органів влади, на їхню думку, свідчить про причетність влади до зриву показів фільму.

Вони нагадали про зрив показів у столичному кінотеатрі "Кінопанорама" 27 вересня.

Аналогічні ситуації Черкассах, у Донецьку, у Севастополі,у Сімферополі, в Миколаєві, в Одесі, у Броварах.

Перед показом у Берліні, активістку, яка прямувала на захід затримали для додаткового митного контролю в аеропорту Бориспіль та без дозволу скопіювали альманах з її персонального диску.

Фільм-альманах складається з 5 новел: "Межигір’я" (автор - Володимир Тихій), "Афганець" (автор - Дмитро Коновалов), "Школа" (автор - Сергій Андрушко), "Дім з химерами" (автор - Жанна Довгіч), "У кутку" (автор - Дмитро Тяжлов).

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування