Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В ЄС кваплять владу з розслідуванням подій в Україні

Четвер, 13 лютого 2014, 11:56

Євросоюз сподівається на швидкий початок роботи комісії для сприяння розслідуванню фактів насильства під час акцій протесту в Україні.

Про це заявив єврокомісар з розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле на прес-конференції в четвер у Києві.

Дана комісія повинна працювати за участю опозиції, влади та експертів Ради Європи.

"Мене поінформували в Раді Європи, що був призначений важливий експерт з їх боку, і що зараз очікується призначення експертів з боку влади. Я дуже сподіваюся на конструктивне та оперативне рішення влади, яке допоможе почати роботу цієї комісії", - зазначив Фюле.

Він нагадав, що ініціативу щодо створення такої комісії раніше подав генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд, і в ЄС вважають початок її роботи надзвичайно важливим.

Коментуючи свої відвідування двох лікарень, де проходять лікування постраждалі учасники протестів і міліціонери, Фюле висловив занепокоєння дотриманням прав активістів.

"Виглядає дуже дивно, коли постраждалих доставляє в лікарні міліція, а не карети швидкої допомоги. Це неприйнятно", - підкреслив він.

Фюле також побував на Майдані, де поспілкувався з активістами та опозиціонерами.

Андрій Парубій, Штефан Фюле, Петро Порошенко та інші, фото з Facebook Парубія



На прес-конференції Фюле зазначив, що основною умовою надання фінансової допомоги Україні є проведення реформ всередині країни.

"Що стосується фінансової допомоги, тобто умови. Ці умови такі: реформи, реформи, реформи", - зазначив він.

При цьому Фюле попросив не прив'язувати фіндопомогу до Угоди про асоціацію. "Фінансова допомога пов'язана з реформами, а не з Угодою про асоціацію", - зазначив він.

За словами єврокомісара, створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС надасть додаткову платформу для проведення реформ в Україні.

Фюле також додав, що ЄС готовий підтримувати "новий інклюзивний Кабінет міністрів", який буде проводити необхідні реформи.

"Ми хочемо, щоб ця фінансова допомога стала можливою або у формі грантів, або у формі кредиту для посилення розвитку країни та зміцнення її суверенітету", - підкреслив єврокомісар.

Фюле пов'язує допомогу Україні з діяльністю Міжнародного валютного фонду.

"Важливо, щоб всі зацікавлені сторони розуміли, що сила цієї допомоги полягає в тому, що в центрі цієї допомоги і будь-якої іншої подальшої перебуває МВФ", - підкреслив єврокомісар.



У четвер в рамках свого візиту в Україну Фюле знову зустрінеться з президентом України Віктором Януковичем.

"Я вже зустрічався з президентом. Сьогодні ми повинні продовжити наші обговорення", - сказав він, додавши, що серед інших на зустрічі з президентом буде обговорюватися питання надання фінансової допомоги Україні.

Фюле також запевнив, що ЄС може збільшити допомогу для України.

"Ми готові збільшити наші зусилля разом з міжнародними партнерами для того, щоб допомогти Україні впоратися зі складною економічною ситуацією за допомогою програми реформ та асоціації", - сказав він.

"Час не на вашому боці, а ми - так. Це український процес, в якому на кону стоїть майбутнє країни і її народу. Для того, щоб цей процес був успішним, він повинен бути інклюзивним. У ньому повинні брати участь не тільки влада і опозиція, але і громадянське суспільство, і представники бізнесу", - підсумував єврокомісар.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: