Люстрація пройде у 4 етапи: почнуть із Кабміну, Нацбанку й ДУСі

Четвер, 16 жовтня 2014, 14:05

Процедура люстрації, яку з 16 жовтня запускає закон "Про очищення влади", затягнеться до кінця 2016 року.

Про це сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

Яценюк зазначив, що уже прийнято перші 39 кадрових рішень про звільнення чиновників 1-3 категорії, а це – перші заступники й заступники міністрів і глави державних національних агентств.

Відповідно до ухваленого урядом плану проведення перевірок, вони почнуться в листопаді 2014 року.

Під них потрапляють прем'єр-міністр, перші віце-прем'єри, віце-прем'єри, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, глави НБУ, ЦВК, члени Нацради з питань телебачення й радіомовлення, голови Служби зовнішньої розвідки, управління Держохорони, губернатори, керівництво Держуправління справами, Секретаріату Кабміну, Уповноважений з питань антикорупційної політики, члени всіх нацкомісій.

Другий блок перевірок буде проводити Міністерство юстиції, у кожному міністерстві буде створено відповідну комісію, яка виконує контрольну функцію з перевірки автобіографій і майнового стану кожного претендента на державну службу й кожного держслужбовця.

Ця комісія буде відправляти декларації чиновників у Державну фіскальну службу, яка протягом 60 днів перевірить достовірність даних, зазначених у податковій декларації, на предмет реальності й коректності.

"Другий блок - це міністр юстиції і його заступники, Міністерство внутрішніх справ, Державна фіскальна служба, СБУ, судова адміністрація і її підрозділи, генеральний прокурор і його заступники, а також посадові особи ГПУ", - зазначив прем'єр.

Строк проведення перших двох перевірок - з листопада 2014 року по січень-лютий 2015 року.

"Взагалі процедура досить громіздка й складна і це робиться вперше в Україні, але ми намагатимемося прискорити перевірки, як автобіографічних даних, так і даних про майновий статок", - сказав Яценюк.

Третій блок перевірок торкнеться суддівського корпусу. Термін початку перевірок із грудня 2014 по грудень 2015 року.

"У нас близько 9 тисяч суддів. Під перевірку в нас будуть підпадати всі професійні, члени Вищої ради юстиції й Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - зазначив Яценюк.

Із березня до травня 2015 року будуть перевіряти перших заступників і заступників міністрів - керівників центральних органів влади, які не входять до складу Кабміну, перші заступники й заступники голів НБУ, СБУ, Адміністрації президента, Держуправління справами - "це вже ряд чиновників нижнього рівня, у тому числі керівники районних, обласних прокуратур, військових прокуратур, органів внутрішніх справ".

Із квітня 2015 року по червень 2016 року будуть перевірятися посадові особи територіальних органів Мінюсту, МВС, ДФС і всі інші органі влади на нижньому рівні.

Із червня 2105 року до грудня 2016 року будуть перевірятися посадові особи, крім виборчих посад, органів державної влади й місцевого самоврядування: "Це все інші особи, які не потрапили в попередні списки".

Із вересня 2015 року до грудня 2016 року перевірки торкнуться військових посадових осіб ЗСУ та інших створених військових формувань, крім військовослужбовців термінової служби, і військовослужбовців, покликаних під час мобілізації.

На думку Яценюка, керівництво Міноборони й Генштабу має пройти очищення в першій хвилі люстрацій них перевірок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування