Лукашенко повернув тотальний митний контроль на кордоні з Росією

Понеділок, 8 грудня 2014, 16:29

Білорусь після звинувачень з боку Росії в реекспорті і різких заяв Олександра Лукашенка на адресу Москви повернула на російсько-білоруський кордон митні пости, які були скасовані при створенні Митного союзу.

Про це повідомляє РБК з посиланням на Федеральну митну службу Росії.

Згідно з повідомленням, митній перевірці піддаються не тільки вантажні, але і легкові автомобілі, що, за повідомленнями очевидців, призвело до утворення великих пробок на кордоні.

"ФТС підтверджує, що білоруські митники відновили свою роботу на кордоні з РФ. З нашого боку митного контролю не здійснюється", – повідомила ТАСС представник прес-служби ФМС Олена Грач.

У соціальних мережах з'явилися свідчення очевидців, які стверджують, що у зв'язку з перевірками черги на пункти пропуску з російського боку розтягнулися на кілька кілометрів.

Митні пости на кордонах Росії, Білорусі та Казахстану припинили роботу 1 липня 2011 у зв'язку зі створенням Митного союзу. Після того як Росія в серпні 2014 року ввела продуктові антисанкції проти країн ЄС, США та деяких інших, Москва неодноразово звинувачувала Білорусь в реекспорті заборонених продуктів, а також у неправдивому транзиті їх в Казахстан, коли насправді ввезені продукти "розчинялися" на території Росії.

Реальні обмежувальні заходи Росія ввела 24 листопада – всі вантажівки, включаючи транзитні, стали перевіряти на російському кордоні, навіть після перевірок білоруськими митниками.

З 30 листопада заходи контролю були посилені: Россільгоспнагляд заборонив транзит продовольчих товарів з Білорусії через Росію в Казахстан та інші країни без огляду на російських пунктах пропуску.

Крім того, була введена заборона на ввезення до Росії продукції низки білоруських м'ясокомбінатів і птахофабрик. Офіційною причиною заборони було названо виявлення бактерій, мікроорганізмів, антибіотиків і геному вірусу африканської чуми свиней.

Переговори між відповідними відомствами Москви і Мінська до успіху не привели. Лукашенко звинуватив свій уряд в "безхребетності". Він також звинуватив російську владу в порушенні домовленостей.

"Росія повела себе непристойно, пішла на порушення всіх наших домовленостей, яких ми досягли в Митному союзі", – сказав він.

Крім того, Лукашенко відкинув всі звинувачення в неналежній якості білоруських продуктів.

"У Російській Федерації, нехай на мене не ображаються, на півстоліття відстали від Білорусі в плані безпеки товарів", – заявив тоді Лукашенко і нагадав, що в Білорусі збережені радянські ГОСТи на виробництво продовольства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
Усі новини...