Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко пояснив, чим префекти відрізнятимуться від нинішніх місцевих керівників

Середа, 1 липня 2015, 17:46

Президент Петро Порошенко заявляє, що оперативне управління на місцях здійснюватимуть виконавчі комітети, призначені місцевими радами, а префект матиме лише контролюючі функції.

Про це Порошенко заявив у середу, під час презентації проекту змін до Конституції.

"Інститут голів державних адміністрацій, які нині призначаються з Києва, скасовується. Оперативне управління областями і районами переходить до обласних і районних виконавчих комітетів, які формуються радами відповідного рівня, яких обирають люди", - зазначив Порошенко.

"Чи не зашкодить децентралізація єдності нашої країни? Децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях як оборона, зовнішня політика, національна безпека,  верховенство права, дотримання громадянських свобод", - наголосив він.

Тому, за його словами, для нагляду за додержанням Конституції і законів в областях вводиться інститут префекта.

"Призначатимуться і звільнятимуться префекти в такий самий спосіб, як нині голови держадміністрацій – указом президента за поданням кабінету міністрів. Префекти не мають жодного відношення і не розпоряджатимуться фінансами. Вони не керуватимуть, а лише здійснюватимуть конрольно-наглядові функції", - зазначив Порошенко.

За його словами, префект має контролюючі функції і визначає, чи є в рішеннях чи заявах місцевих голів або  рад ознаки сепаратизму або загроза нацбезпеці. Після чого префект звітує про них президенту, а той звертається до КС.

Порошенко наголосив, що рішення про призупинення повноважень ради громади  ухвалюється ним лише на підставі рішення КС в разі визнання судом порушень Конституції в частині гарантування територіальної цілісності та національної безпеки.

"Тому Венеціанська комісія встановила, що в поточних умовах президент як гарант територіальної цілісності має призупиняти повноваження, хоча в моєму поданні це було виписано інакше", - сказав він.

За словами Порошенка, остаточно повноваження ради громади припиняються ВР, яка має призначити дату дострокових виборів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування