"Конституційний маневр": депутати шукають спосіб відкласти голосування

Середа, 20 січня 2016, 10:18

До Конституційного суду надійшло подання 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення положення статті 155 Конституції щодо "наступної чергової сесії Верховної Ради" для визначення кінцевого строку прийняття змін до основного закону в частині децентралізації.

Про це повідомляє прес-служба Конституційного Суду.

Як ідеться в повідомленні, згідно з регламентом КСУ, конституційне подання передано на вивчення в секретаріат суду.

У свою чергу один із підписантів подання народний депутат від БПП "Солідарність" Віктор Чумак пояснив "Українській правді" зміст цього подання.

"Ми там вже скільки років живемо і вважаємо, що чергова сесія – це та яка поточна, але в Конституції є класні слова – кожна чергова сесія починається у перший вівторок лютого, перший вівторок вересня. Тобто черговими є тільки ті сесії, які в лютому і березні, а ті, які діють – треба задавати інший термін, наприклад, поточна сесія. Тут гра термінології", - пояснив Чумак.

На запитання, чи такі дії депутатів є затягуванням прийняття змін до Конституції, народний депутат зазначив:

"Ні, це не затягування, це навпаки продовження часу на дипломатичні перемовини в рамках мінського процесу, а з іншого – це спроба не втратити певні розділи по децентралізації".

Разом з тим, Чумак зауважив, що наразі голосів щодо голосування за зміни до Конституції не вистачає.

"Точно знаю, що "Самопоміч" не підтримує, "Батьківщина", Ляшко не підтримує. Голосувати Народним фронтом і БПП (не вистачить голосів - ред.)… Тим більше, що в Народному фронті людей з 10 не підтримає точно і в БПП скоріш за все десь 20 людей знайдеться. А голосувати за підтримки "Відродження" і Опоблоку – якось не коректно", - підкреслив він.

Як відомо, 19 січня лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що у парламенті немає 300 необхідних голосів народних депутатів на підтримку внесення змін до Конституції.

Як повідомлялося, у першому читанні зміни до Конституції в частині децентралізації були проголосовані 31 серпня на попередній сесії Ради. Законопроект відправили на аналіз до Конституційного суду.

Згідно з законодавством, депутати мають проголосувати отриманий з КСУ законопроект змін до Конституції 300 голосами "на наступній черговій сесії Верховної Ради".

У грудні депутати проголосували за продовження сесії, яка почалась у вересні, до 2 лютого.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування