Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Transparency Int: Порошенко має показати правдиву декларацію

Понеділок, 4 квітня 2016, 15:22

Міжнародна організація Transparency International закликала Нацагентство з питань запобігання корупції якнайшвидше запустити електронну систему декларування, а президента Петра Порошенка внести в електронну декларацію "правдиву інформацію".

Про це йдеться у заяві виконавчого директора організації в Україні Олексія Хмари, яку наводить прес-служба організації.

"Все українське суспільство зараз чекає невідкладного запуску електронної системи декларування. Адже саме вона передбачає і повне розкриття (інформації - ред.) про майно та стан посадових осіб, в тому числі за кордоном, і відповідальність за навмисну брехню в деклараціях, в тому числі кримінальну", - сказав він.

"Тому ми, як Transparency International, закликаємо Нацагентство з попередження корупції скоріше запустити систему. Її значення особливо важливо в світлі скандалу навколо офшорних компаній президента Петра Порошенка ", - додав Хмара.

Він підкреслив, що недекларування Порошенко вкладу до статутного капіталу офшорної компанії є порушенням антикорупційних стандартів, а створення їм бізнес-компаній фактично при виконанні функцій президента є прямим порушенням Конституції.

"Що з цим робити, нам всім ще належить оцінити. Але вже зараз ми закликаємо президента України подати правдиву інформацію до електронної декларації. Її треба буде подати протягом 60 днів після спеціального рішення НАЗК про формат електронної декларації. За брехню в даних закон передбачав і кримінальне покарання теж ", - додав Хмара.

Як відомо, 3 квітня було оприлюднено масштабне розслідування з посиланням на документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, яке стосується деталей тіньових операцій на мільярди доларів, проведених через незліченні офшорні рахунки.

У матеріалі присутня інформація стосовно трьох українців – президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура – британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.

Частину розслідування про офшори Порошенка можна почитати тут.

Претензії до Порошенка полягають у приховуванні факту створення компаній в офшорі. 

В Національному антикорупційному бюро зазначили, що згідно із законодавством чинний президент не є підслідною НАБУ особою.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування