Кулеба: Згідно з "Мінськом", усіх українців-політв'язнів мають повернути

Середа, 4 травня 2016, 22:44
Кулеба: Згідно з Мінськом, усіх українців-політв'язнів мають повернути

Усі українці-політв'язні, які незаконно утримуються у Росії та у анексованому Криму, підлягають обміну - відповідно до Мінських домовленостей.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Однозначно, що усі наші політичні в'язні у Росії, а також у Криму, підлягають поверненню до України. Що стосується політв'язнів в Росії, то ми розглядаємо обмін як частину формули за Мінськими угодами "всіх на всіх", - зазначив Кулеба.

Зокрема, що стосується української льотчиці Надії Савченко, то політична домовленість про її повернення є, проте на рівні пошуку юридичних формул виникають нові нюанси і знадобитися час, щоб їх вирішити,  повідомив посол.

"Переговори на політичному і юридичному рівні тривають, щоб знайти ту формулу, яка дозволить повернути Надію", - сказав він.

"Вже на наступній зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" Павло Клімкін підніме питання звільнення і Савченко, і інших політичних в'язнів в Росії", - додав Кулеба.

Що стосується інших політв'язнів - Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, то Росія дотримується генеральної лінії поведінки, згідно з якою йде на звільнення українських політв'язнів тільки після винесення їм вироків російськими судами, що є "імітацією правосуддя".

"Необхідно буде дочекатися вироків і (після цього) займатися їх поверненням", - повідомив Кулеба.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування