У Росії запропонували створити "лінгвістичну поліцію"

Четвер, 8 вересня 2016, 16:06

Асоціація вчителів літератури та російської мови запропонувала створити в Росії лінгвістичну поліцію для захисту від засилля іноземних слів.

Про це в четвер агентству "Москва" розповів голова виконкому асоціації Роман Дощинский.

"Я думаю, що якщо спочатку прописати статус, повноваження цієї "лінгвістичної поліції", це може бути взагалі, припустимо, відділ у поліції, то, як пропозиція, з часом цей проект міг би змінити ситуацію. Подивіться зараз на назви наших кафе, магазинів – це створює той самий відсоток, який забезпечує мовне середовище для дитини. Тобто він бачить спотворені образи слів, бачить слова, де латиниця перемішана з кирилицею. І він це вбирає", – поскаржився Дощинский.

За його словами, такі закони існують у Франції – "якщо в якійсь пісні, наприклад, відсоток запозичених слів більше певної межі, то ця пісня з'явившись раз, більше не з'явиться".

Дощинский вважає, що "першочерговим завданням у цьому напрямку має стати перегляд закону про державну мову".

"У нас є закон про державну мову, але там немає пунктів, які були б пов'язані з охороною літературних норм. Потрібно в законі про державну мову прописати, що таке державна мова, хто несе за неъ відповідальність, і чи повинна за це, можливо, адміністративна відповідальність", – вважає він.

Міжнародний день грамотності за ініціативою ЮНЕСКО відзначається щорічно 8 вересня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування