Клименко: В окупованому Луганську закликають об’єднатись з "ДНР"

Субота, 25 листопада 2017, 14:01

В окупованому Луганську поширюють листівки із закликами до об’єднання з так званою "ДНР".

Про це сказав заступник голови Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко в ефірі "112 Україна".

"За нашими даними, на території Луганська розповсюджуються листівки з текстом, що потрібно об’єднатися в єдину республіку", - зазначив Клименко.

Він припустив, що так людей готують до об’єднання "республік".

"Людей потихеньку готують до такого об’єднання. Наступним кроком буде розповсюдження таких закликів у ЗМІ на окупованих територіях", - вважає заступник голови ВЦА.

На думку Клименка, об’єднання вигідне Росії, адже в "республіках" різні вектори: на окупованій частині Луганщини припускають об’єднання з Україною, а в ОРДО категорично проти цього.

Також, як зазначив заступник голови ЛВЦА, таке об’єднання стане грубим порушенням мінських домовленостей, і після цього доведеться змінювати формат переговорів.

Окрім того, Клименко називає звільнення ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького і призначення замість нього Леоніда Пасічника зміною векторів впливу.

"Це зміна векторів впливу. Плотницький вважав себе людиною Суркова, Пасічник – це представник ФСБ РФ. Керувати територіями ОРЛО будуть представники ФСБ РФ через Пасічника", - зазначив він.

Клименко нагадав, що Пасічник до подій 2014 року працював у СБУ, де координував підрозділ із протидії контрабанді.

"Відомо, що він тоді підтримував як офіційні, так і неофіційні стосунки з представниками ФСБ. Саме в ті часи він і потрапив у поле зору російських спецслужб і був завербований", – вважає заступник глави обласної ВЦА.

Зараз, за його словами, проти Пасічника порушено кримінальне провадження за ч.1 ст.109 "Дії, вчинені з метою захоплення державної влади".

Як відомо, ввечері 21 листопада в окупований Луганськ увійшла колона з десятків військових автомобілів з Донецька.

Російське видання РБК, посилаючись на джерела в оточенні ідеолога створення проекту "Новоросія" Владислава Суркова, писало, що в конфлікті між Плотницьким та Ігорем Корнетом - відстороненим главою "МВС ЛНР" - Кремль став на бік останнього.

23 листопада бойовики в окупованому Луганську посилили охорону будівлі колишньої Луганської облдержадміністрації, де перебував ватажок ОРЛО Ігор Плотницький.

У той же день росЗМІ повідомили, що автомобільний кортеж, в якому перебували Плотницький, керівник його "адміністрації" Ірина Тейцман, глава ДТРК "ЛНР" Анастасія Шуркаєва та інші особи, виїхав з території Луганська, пізніше Плотницького помітили в аеропорту в РФ.

25 листопада СБУ заявила, що до окупованих районів Луганської області прибули додаткові сили ПВК "Вагнера" для збройної підтримки так званого "міністра внутрішніх справ ЛНР" Ігоря Корнета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування