Хроніка 22 грудня. Янукович лякає "антимайданом", а ПриватБанк коштує 1 гривню

П'ятниця, 22 грудня 2017, 07:00
Хроніка 22 грудня. Янукович лякає антимайданом, а ПриватБанк коштує 1 гривню
Владислав Скобельський, для УП

Найцікавіше:

2003. У МВС назвали Пукача "добросовісною людиною"

2009. Янукович вперше оголосив про програму "антимайдан"

2014. Російські пропагандисти пояснили маячню про "розіп’ятого хлопчика"

2016. "ПриватБанк" націоналізовано "за одну гривню"

2003, понеділок

– У МВС назвали "непрофесійним кроком" арешт у жовтні 2003 року начальника своєї "наружки" Олексія Пукача. Як заявив заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко, він знає Пукача "давно як людину добросовісну, відповідальну, у затриманні просто не було необхідності".

У січні 2013 року Печерський суд Києва засудив Олексія Пукача до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

2004, вівторок

– "Ніхто не збирається пробачати приватизацію "Криворіжсталі", вкрадену зятем Кучми, Януковичем і його командою та Медведчуком", – сказав на прес-конференції кандидат у президенти Віктор Ющенко.

У червні 2005 року Кабмін вирішив повторно продати 93,02% пакету акцій "Криворіжсталі". У жовтні 2005-го компанія Mittal Steel Germany GmbH заплатила за пакет акцій 4,8 мільярдів доларів, що в 5,7 разів перевищило суму, отриману за підприємство під час його попередньої приватизації у 2004 році.

2005, четвер

– Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Цивільного кодексу України" щодо права на інформацію. У новій редакції частина 3 статті 277 звучить так: "Негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного".

2006, п'ятниця

– В Україну з робочим візитом прибув президент Росії Володимир Путін, запізнившись на півтори години. Президент Віктор Ющенко зустрів Путіна на ґанку біля Секретаріату президента.

На засіданні міждержавної комісії в Києві російський президент закликав Україну до компромісу в питанні про базування Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

2008, понеділок

Коаліція між БЮТ та Партією регіонів не відбулася через намагання Юлії Тимошенко забезпечити собі назавжди посаду прем’єр-міністра, заявив перший заступник голови Верховної Ради, представник Партії регіонів Олександр Лавринович.

2009, вівторок

– Партія регіонів зможе захистити перемогу Віктора Януковича на президентських виборах за допомогою програми "антимайдан". Про це лідер ПР заявив у прямому ефірі Луганського телебачення.

Відповідаючи на питання жителів Луганщини, чи непокоїть його партію можливість виникнення другого Майдану, Янукович наголосив: "Майдан нас не лякає, у нас є своя програма – "антимайдан".

2010, середа

– Претендент на посаду голови Нацбанку Сергій Арбузов у 2009 році отримав 150,5 мільйонів гривень сукупного доходу. Така інформація міститься в декларації про доходи Арбузова, яка потрапила до УП.

Зі 150,5 мільйонів сукупного доходу Арбузова 450 тисяч гривень склала зарплата. Згідно з його особовою карткою, протягом 2009 року Арбузов працював головою правління донецького "УкрБізнесБанку".

23 грудня 2010 року Верховна Рада призначила Сергія Арбузова головою Нацбанку замість звільненого Володимира Стельмаха.

– Генпрокуратура затримала після 5-годинного допиту колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука.

У лютому 2011 року Корнійчука, якому загрожувало до 10 років ув'язнення, випустили з Лук'янівського СІЗО, а в грудні 2011-го взагалі закрили справу.

За даними ЗМІ, Корнійчука припинили переслідувати в обмін на відмову його тестя, екс-голови Верховного суду Василя Онопенка, повторно балотуватися на цю посаду.

2011, четвер

– "Вірю, що Європейський суд з прав людини дасть оцінку тому абсурду та злочину, який українська влада називає судом. Шукати в українських судах правди та справедливості – абсолютно марна справа", – заявила Юлія Тимошенко, відмовившись від своєї участі у подальших засіданнях Апеляційного суду Києва, який розглядав її апеляцію на вирок у "газовій справі".

Також стало відомо, що інтереси Тимошенко в ЄСПЛ представлятимуть адвокати Валентина Теличенко і Сергій Власенко.

– Нардеп від Партії регіонів Владислав Лук’янов під час засідання парламенту неправильно назвав ім’я президента:

"У 2003 і 2004 роках економікою керував Віктор Федорович Тимошенко…". Після цього залом прокотився сміх.

2013, неділя

Хроніка Революції Гідності.

Народне віче у Києві ухвалило резолюцію про створення загальнонаціональної організації Народне об'єднання "Майдан". Співголовами ради новоствореного "Майдану" стали Сергій Квіт, Руслана Лижичко, Віталій Кличко, Юрій Луценко, Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок.

– Учасники мітингу на підтримку курсу президента Віктора Януковича в Маріїнському парку згорнули своє наметове містечко. Як заявив його комендант Олександр Зінченко, мітинг припиняють, щоб зустріти новорічні свята у колі сім'ї. До цього ж активісти "антимайдану" закликали і мітингувальників на Майдані Незалежності.

 
 
 

– У центрі Києва біля одного з офісів Партії регіонів учасники провладного мітингу в Маріїнському парку влаштували акцію протесту: активістам не виплатили обіцяну винагороду.

 

2014, понеділок

Московський суд відхилив скаргу української льотчиці-депутата Надії Савченко і залишив її під арештом.

Перед цим під час відеоконференції з СІЗО Савченко заявила, що, якщо її не випустять з-під арешту, то вона голодуватиме безстроково. За словами її адвоката Марка Фейгіна, Савченко вже схудла на 5 кг.

– На російському "Первом канале" заявили, що розповідь про "розіп'ятого хлопчика" на Донбасі могла бути "фантазією" жінки, яка пережила стрес у Слов'янську.

"У журналістів не було й немає доказів цієї трагедії, але це реальна розповідь реальної жінки, яка втекла з пекла в Слов'янську", – заявила ведуча телеканалу.

2015, вівторок

– Двоє українських військових дістали поранення за минулу добу в зоні проведення АТО.

– "Сьогодні вранці бойовики на кількох бронемашинах та автомобілях заїхали на територію Комінтернового. Вони перебувають там, проводять перевірку документів місцевих жителів. Люди ховаються у підвалах", – заявив УП заступник керівника Генштабу Влад Волошин.

– Верховна Рада з третьої спроби достроково припинила депутатські повноваження нардепа від фракції "Народний фронт" Миколи Мартиненка. Також ВР проголосувала за позбавлення мандата депутата від "Радикальної партії" Злати Огнєвіч.

2016, четвер

11 українських військових поранено за минулу добу в зоні проведення АТО. Такі втрати ЗСУ зазнали на Світлодарській дузі внаслідок ворожих артилерійських та мінометних обстрілів.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Міністерство фінансів підписали договір про продаж 100% акцій "ПриватБанку" за 1 гривню.

Тим часом екс-правління "Привату" звинуватило главу НБУ Валерію Гонтареву в "політиці цілеспрямованого знищення банку". Натомість Гонтарева заявила, що перед введенням у "ПриватБанк" тимчасової адміністрації з нього вивели 2,6 мільярди гривень.

Олег Поліщук, для УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування