У МЗС розповіли про переговори щодо звільнення бранців Кремля

Вівторок, 22 травня 2018, 12:47

Міністерство закордонних справ не припиняє переговорний процес щодо звільнення з російської в'язниці українського політв'язня Олега Сенцова та інших "бранців Кремля".

Про це "Українській правді" розповіла речниця МЗС Мар'яна Беца.

За її словами, переговори щодо звільнення українців, які були незаконно ув'язненні та засуджені у Росії, йдуть постійно на різних рівнях.

"Для нас є пріоритетом звільнення всіх політв'язнів. Переговори щодо цього йдуть постійно, але не всі переговорні процеси є в публічній площині. Ми свідомо не розкриваємо всіх деталей, щоб не зашкодити нашим громадянам, які перебувають там, та не зірвати хід переговорів", - сказала вона.

Беца зазначила, що не може говорити про переговори щодо можливого обміну Сенцова на директора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського або когось іншого.

"Я б не використовувала слово "обмін". Бо всі затримані в Україні росіяни у першу чергу злочинці, тоді як затримані громадяни України в РФ - політв'язні. Ми говоримо про їх звільнення", - сказала  вона.

Речниця МЗС розповіла, що оголошення  Олега Сенцова про голодування, було досить неочікуванним для відомства і Росії негайно була направлена нота з вимогою доступу до громадянина України. Проте позитивної відповіді так і не отримали.

Вона зазначила, що за всі роки перебування Сенцова у російській в'язниці, попри постійні звернення, до нього жодного разу не допустили українського консула.

Як повідомлялося, 14 травня український політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування допоки Росія не відпустить всіх утримуваних українців.

Пізніше у центрі Москви пройшли одиночні пікети на підтримку незаконно ув'язненого в РФ українського режисера Олега Сенцова.

Наразі Сенцов перебуває у колонії "Білий ведмідь" у м.Лабитнангі на півночі РФ. У листі сестрі він повідомив, що повільно і безповоротно втрачає здоров'я.

У березні 2018 року екс-кандидат у президенти РФ Ксенія Собчак передала Путіну список політв'язнів з проханням про помилування. У списку 16 прізвищ, в тому числі Кольченко і Сенцов. У квітні список перебував у Кремлі та уряді РФ.

Читайте також: Де і в яких умовах тримають бранців Кремля: онлайн-карта

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
Усі новини...