Посольство України і МЗС вимагають пустити Денісову до політв'язнів

Четвер, 28 червня 2018, 15:13

Посольство України у РФ направило чергову ноту Міністерству закордонних справ РФ з рішучим протестом щодо недопуску уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової до українського політв’язня Олега Сенцова.

Про це повідомляє в четвер сайт українського омбудсмена.

"Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в рамках моніторингових візитів 28 червня здійснила чергову спробу відвідати громадянина України Олега Сенцова. З незрозумілих для України причинам, незважаючи на виконання Посольством передбачених формальностей, адміністрація пенітенціарного закладу відмовила у відвіданні Людмилі Денісовій Олега Сенцова", - йдеться у звернені.

Посольство зазначає, що дана ситуація засвідчує про небажання російської сторони сприяти Денісовій в реалізації досягнутих домовленостей між президентом України Петром Порошенком і президентом РФ Володимиром Путіним, що веде до їх зриву.

Враховуючи зазначене, українська сторона висловила рішучий протест і закликала РФ до негайного прийняття рішення щодо допуску Денісової до громадянина України Олега Сенцова, а також до нормалізації ситуації зі здійсненням інших моніторингових візитів омбудсменів двох країн.

Разом з тим, Міністерство закордонних справ України вимагає в РФ забезпечити безперешкодний допуск Денісової до українських політв'язнів, повідомила речниця МЗС Мар'яна Беца.

"РФ продовжує свої політичні ігри. Ціна - людське життя", - написала також вона у Twitter.

Як повідомлялося, у четвер зранку омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що їде до Лабитнангі (РФ), щоб зустрітися з політв'язнем Олегом Сенцовим.

Однак прес-секретар омбудсмена РФ Тетяни Москалькової Олексій Зловедов заявив, що Москалькова планує відвідати в четвер Сенцова, але без Денісової.

Пізніше кортеж Москалькової заїхав на територію колонії повз Денісову, яка очікувала біля входу.

Денісова заявляла, що постійно звертається до чергового з проханням пропустити до Сенцова і намагалася подати відповідну заяву, але її не приймали.

Після цього Москалькова заявила, що стан Сенцова в цілому задовільний, але у зв'язку з його голодуванням залишаються побоювання.

Москалькова також заявила, що отримала відповідь від Федеральної служби виконання покарань РФ про те, що Денісова не може бути допущена в рамках консульських конвенцій до Сенцова, оскільки вона громадянка іншої держави, а він є громадянином Росії.

Лише близько 17 години за місцевим часом у Денісової прийняли заяву про намір побачитися з Сенцовим.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй не дозволили зустрітися з жодним із українських політв'язнів - зокрема відмовили у допуску до Олега Сенцова, який голодує в російській колонії вже 46 днів, до Романа Сущенка, Миколи Карпюка.

27 червня Денісова звернулася до глави адміністрації президента РФ через нереалізовані гарантії, дані їй Володимиром Путіним.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News