"Нацдружини" з сокирами і молотами влаштували "толоку" у таборі ромів у Києві

Четвер, 7 червня 2018, 17:00
Нацдружини з сокирами і молотами влаштували толоку у таборі ромів у Києві

Національні дружини заявляють, що очистять Голосіївський парк від ромів, які там стали табором, якщо ті самі не підуть упродовж 24 годин.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці "Національних дружин".

"Коли поліція не справляється, Національні Дружини беруть ситуацію під свій контроль. Даємо вам 24 години, щоб залишити територію, прибравши за собою сміття, інакше ми оголошуємо толоку в Голосіївському парку", - йдеться в повідомленні.

Пізніше керівник "Національного корпусу Київ" Сергій Філімонов повідомив "Українській правді", що роми 7 червня після розмови з представниками "Національних дружин" залишили парк.

""Національні дружини" були сьогодні у парку. Ми приїхали на прохання журналістів, які хотіли знімати там сюжет, і просили нас про захист, адже вчора там роми напали на комунальників і представників лісгоспу". Загалом нас було 19 осіб. Ми нічого такого там не робили, просто спостерігали. До нас підішли роми і сказали: "Ви хочете, щоб ми пішли?", ми сказали: "Було б добре". Вони відповіли: "Добре, ми підемо, ми не хочемо ніяких сварок", і стали збирати речі", - розповів Філімонов.

Він додав, що через 10 хв після їхнього приїзду на місце події прихала місцева поліція і навіть автобус "Беркута".

"Станом на зараз (17:00) роми пішли. Наразі комунальники прибирають територію. "Національні дружини" забезпечуватимуть там порядок, бо комунальники бояться, що роми можуть повернутися", - сказав Філімонов.

На уточнююче запитання, чи будуть "Національні дружини" у парку у п’ятницю, він сказав: "Якщо прибирання сьогодні не завершиться, і буде така потреба, то так".

Він також додав, що вони реагуватимуть на всі подібні випадки, але запевнив, що вони робитимуть це не силовим способом, а шляхом діалогу і залучення соціальних служб, щоб "ці люди отримували необхідний соцзахист, медицину, а їх діти нормальну освіту".

На сторінці "Нацдружин" у Facebook опублікували стрім з "толоки".

"Зараз! Суботник в Голосієвому – звільняємо парк від "сміття", – йшлося у підписі до відео.

На відео було видно, що нацдружинники прийшли у табір у балаклавах, з молотами та сокирами.   

Вони трощили намети у таборі ромів, говорячи, що "очищають ліс".

Але пізніше це відео видалили з Facebook.

 
скриншот з відео 

Раніше користувачі соцмережі повідомили, що роми захоплюють Національний природничий парк "Голосіївський".

"122 квартал Київського лісництва. Сторонні особи фактично захопили частину лісового кварталу. У лісі облаштовано кустарні помешкання, землянки, печі. Знищено ґрунтовий та рослинний покрив, територію навколо засмічено продуктами життєдіяльности та побутовими відходами. Працівників лісопарку на захоплену територію цигани не допускають, при цьому самовільно валять ліс, переважно дуби, та використовують їх як дрова для обігріву та приготування їжі", - написав у Facebook еколог Олександр Соколенко.  

 

Він також додав, що поліція ігнорує звернення адміністрації НПП "Голосіївський" та КП "Святошинське ЛПГ". 

"Офіційні звернення до поліції залишаються без результату. 6 червня під час перевірки 122 кварталу цигани напали на працівників служби державної охорони ПЗФ та активістів, які спробували потрапити на самозайняту територію, і закидали їх камінням, цеглою та іншими предметами. На виклик по лінії 102, який було продубльовано двічі, підтримки надано не було. Ба більше – поліція навіть не зателефонувала за фактом виклику", - написав Соколенко.  

 

Він додав, що поки поліція не звертає уваги на проблему, ромські табори розростаються як гриби після дощу. 

 
Роми готують їжу на паркових дубах 

"На сьогодні зафіксовано облаштування двох нових таборів у сусідніх кварталах національного парку", - підсумував Соколенко.

Як повідомили у поліції Києва, вранці 7 червня до них подзвонили роми і заявили, що їм загрожує небезпека.

На місце події прибули співробітники Святошинського управління поліції, які виявили там стихійне поселення, у якому проживали близько 50 осіб.

"Представники поселення попросили забезпечити правопорядок, поки вони зберуть свої речі і поїдуть додому. Тож, коли на місце приїхали близько 50 активістів, поліція не допустила будь-яких порушень і конфліктів", - йдеться в повідомленні.

"На цей час жителі покинули тимчасове поселення, натомість лісівники разом із працівниками національного природного парку розбирають тимчасові споруди і наводять там порядок", - підсумували у поліції.

Раніше повідомлялося, що 22 травня невідомі особи зі зброєю напали на ромський табір у селищі Велика Березовиця поблизу Тернополя. У таборі на момент нападу було 7 дорослих і 33 дитини.

За 1,5 км від місця події правоохоронці зупинили групу осіб, які підпадали під опис нападників, їх доставили до відділку і відібрали пояснення.

За фактом нападу розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (Хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень).

Омбудсмен Людмила Денісова також відкрила провадження за фактом нападу на ромський табір на Тернопільщині. 

22 квітня повідомлялось, що націоналісти прогнали ромів з Лисої гори у Києві і спалили їхні намети.

25 квітня за фактом розгрому табору ромів поліція розпочала два кримінальні провадження. Це сталося після публікації відеозапису цих подій, на якому видно, як група молодиків, дехто з яких у балаклавах, біжать за ромами, кидають в їхню сторону  каміння і розпилюють сльозогінний газ.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звернулася до української влади з вимогою розслідувати ситуацію.

Раніше голова київського управління Національної поліції Андрій Крищенко заявляв, що поліції неодноразово доводилося складати протоколи про порушення правопорядку на ромів, що стояли табором на Лисій горі в Києві.

Читайте також "Чому ромські погроми тривають, або Чого нас так і не навчила Лощинівка"

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...