Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У ГПУ пояснили, чому приходили з перевіркою до Горбатюка

Середа, 11 липня 2018, 15:55
У ГПУ пояснили, чому приходили з перевіркою до Горбатюка

Генеральна прокуратура заявила, що про перевірку департаменту спецрозслідувань було відомо його очільнику Сергію Горбатюку, оскільки вона була плановою.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

У відомстві зазначають, що перевірка не була позаплановою і проводилась "відповідно до пункту 4.2 плану першочергових заходів ГПУ на ІІ квартал 2018 року".

Повідомляється, що план щодо перевірки генпрокурор Юрій Луценко затвердив ще 26 березня і передав куратору департаменту спецрозслідувань 4 квітня.

16 травня для перевірки створили робочу групу працівників ГПУ, а 21 травня відповідний наказ віддали департаменту.

"Кожен член групи при першій зустрічі у приміщенні департаменту 2 липня, а потім 6 липня, повідомив його очільника (Горбатюка - ред.) про напрямки перевірки, зазначивши назви номенклатурних справ, які будуть оглядатися", - повідомили в прокуратурі.

Також вказується, що Горбатюка не просили "підписати документи про відмову в допуску комісії до перевірки", а навпаки, переконували у її необхідності.

У ГПУ наголошують, що прийняли до уваги всі скарги Горбатюка про "конфлікт інтересів" у перевіряючих і окремих членів групи замінили.

Зміни були внесені Генпрокурором 24 червня та 7 липня.

У ГПУ звинуватили Горбатюка у тому, що він, незважаючи на надану інформацію, вимагав "документи щодо того, які саме напрями планується перевіряти".

"При цьому (Горбатюк – ред.) не зміг послатися на жоден нормативно-правовий акт, яким передбачено надання таких "документів". Заблокував проведення перевірки безпідставними і нічим не передбаченими вимогами", - йдеться в повідомленні.

Перевірку не виконали, як пишуть у ГПУ, через "безпідставну, необґрунтовану та незаконну" відмову Горбатюка створити умови для роботи групи.

6 липня стало відомо, що до департаменту спецрозслідувань ГПУ прийшла комісія з позаплановою перевіркою.

Горбатюк заявив, що попросив комісію надати документи щодо того, які напрямки вона збирається перевіряти, але йому відмовили.

Департамент спецрозслідувань ГПУ Горбатюка веде кілька резонансних справ, зокрема щодо злочинів на Майдані у 2014 році і узурпації влади Віктором Януковичем і його оточенням.

Раніше повідомлялося про загострення конфлікту між генпрокурором Юрієм Луценком і начальником департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергієм Горбатюком. Останній заявляв, що не збирається виконувати "незаконні накази" і навіть говорив про своє можливе звільнення.

11 жовтня 2017 року КДКП вирішила винести догану Горбатюку, однак пізніше Верховний суд її скасував.

22 червня 2018 року нардеп Мустафа Найєм заявив, що у ГПУ планують фактично ліквідувати Департамент спецрозслідувань.

23 червня речниця генпрокурора Лариса Сарган заявила, що Департамент спецрозслідувань ГПУ буде трансформовано у слідче управління.

Горбатюк вважає, що керівництво Генпрокуратури хоче впливати на прокурорів і слідчих та вибірково притягати до відповідальності фігурантів кримінальних справ.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування