Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парубій розповів, що треба зробити, щоб "безболісно" оновити ЦВК

П'ятниця, 13 липня 2018, 15:29

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що питання оновлення Центральної виборчої комісії необхідно вирішити мінімум за рік до нового виборчого сезону і це треба зробити зі суворим дотриманням усіх процедур, щоб запобігти оскарженню рішення.

Про це він сказав під час прес-конференції у п'ятницю.

За його словами, ЦВК має бути оновлена якнайшвидше, оскільки входити у новий виборчий сезон зі старим складом комісії неприпустимо.

"Я робив все можливе і неможливе, щоб вирішити це питання. Але головна проблема, яка виникла, склалася через поданих 14 кандидатів", - розповів Парубій.

"Бо всі розуміли, що когось доведеться відсіяти і фракції і групи боялися, що саме їхнього кандидата доведеться відкликати, тому всі просили прозорості", - додав він.

Голова Ради зазначив, що рішення фракції БПП про відкликання свого кандидата є дуже правильною і додав, що коли у залі буде подання саме на 13 кандидатів ,як це передбачено законом, питання оновлення ЦВК буде вирішене безболісно.

На уточнююче питання, який останній термін, коли парламент має  оновити центральну виборчу комісію, Парубій відповів, що не побоюється називати конкретні дати, щоб йому потім не дорікали, але сподівається, що у вересні-на початок жовтня це питання буде вирішене.

Також він зауважив, що  необхідний високий рівень дотримання процедур, щоб потім ніхто не міг оскаржити рішення щодо оновлення складу ЦВК.

Раніше фракція Блоку Петра Порошенка заявила, що готова відкликати одну зі свої кандидатур на посади членів Центральної виборчої комісії, щоб врегулювати питання їх кількості.

Було запропоновано відкликати кандидатуру Ольги Лотюк.

Як повідомлялося, спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що депутати пропонують на законодавчому рівні збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії, щоб усі запропоновані 14 кандидатів отримали посади.

Перед цим голова Верховної Ради не виключав, що склад ЦВК вдасться оновити ще влітку, до кінця сесії.

Однак 5 липня парламент не приступив до оновлення складу Центральної виборчої комісії, оскільки більшість народних депутатів відмовились від розгляду цього питання.

Раніше комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента щодо звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів.

За словами, представника президента в парламенті Ірини Луценко, тепер має бути поіменне голосування за кожного кандидата в Раді і один із них має бути виключеним.

1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у нові члени Центрвиборкому.

Це 14 осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова ("Радикальна партія Ляшка").

Президент врахував кандидата від партії "Батьківщина", а питання щодо кандидатури від фракції "Опозиційний блок" вирішили узгоджувати окремо.

Читайте також: Контрольований вибір. Як Порошенко оновлює ЦВК

Порошенко, Рак і Щука, або Хто зайвий у ЦВК

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: