На десяток запитань УП щодо Шеремета поліція дає крихту інформації

П'ятниця, 20 липня 2018, 20:29

Поліція не говорить про подробиці розслідування вбивства одного з керівників "Української правди" Павла Шеремета, наполягаючи, що це "негативно вплине на результати його проведення".

Про це свідчить відповідь на інформаційний запит "Української правди", отримана 20 липня.

УП в понеділок, 16 липня, направила запит із переліком питань щодо розслідування та його результатів за два роки.

У запиті йшлося, серед іншого, про те, чи встановило слідство нових осіб чи нові докази за останній рік, чи зверталось по правову допомогу до Росії, куди Шеремет їздив незадовго до вбивства, скільки осіб за останній рік було допитано, та яка загальна кількість свідків у справі.

Враховуючи те, що судові рішення у справі засекретили, УП також запитала, з якими клопотаннями слідчі звертались до суду.

 
 
запит УП

Однак більшість питань відомство залишило без відповіді, або ж повідомило загальні факти, відомі, здебільшого, ще з початкових етапів розслідування.

Єдине, на що поліція відповіла трохи чіткіше, це стосовно допомоги у слідстві від інших країн. У 2017 році правоохоронці заявляли, що звертались до 14 держав.

"На сьогодні відповідь на клопотання про надання міжнародної правової допомоги отримано від 11 країн світу", – йдеться у відповіді.

Водночас, УП питала також, які саме держави згодились допомагати, як саме, та який результат цієї допомоги. Але цього поліція говорити не стала.

Правоохоронці нагадали, що розслідують 5 версій вбивства та запевнили, що "з метою відпрацювання вказаних версій та встановлення осіб, які причетні до скоєння вбивства Шеремета, у кримінальному провадженні продовжують проводитися слідчі (розшукові) дії".

"У тому числі допитуються як свідки особи, яким можуть бути відомі будь-які обставини, що мають значення для розслідування, виконуються необхідні судові експертизи, а також проводяться слідчі та процесуальні дії, дозвіл на які… надається судом", – зазначили в Нацполіції.

Інших подробиць правоохоронці повідомляти не стали, начебто, щоб не зашкодити розслідуванню.

"У зв’язку з тим, що на цей час осіб, причетних до скоєння вбивства Шеремета П. Г., не встановлено, розголошення інших відомостей щодо стану досудового розслідування негативно вплине на результати його проведення", – йдеться у відповіді.

Раніше у п’ятницю перший заступник голови Нацполіцїї В’ячеслав Аброськін заявив, що слідство "встановило особу, яка може бути причетна до вбивства Павла Шеремета, але поки її не ідентифікувало".

 
відповідь Нацполіції

В свою чергу, у МВС знову заявили, що розслідування ускладнюється тим, що неможливо дослідити контакти Шеремета з колишніми представниками української влади, які переховуються в Росії.

Крім того, у ГПУ повідомили, що провели понад 20 експертиз у справі, однак про підозру все ще нікому не повідомили.

Мати Шеремета Людмила вважає, що реакція української влади і правоохоронців свідчить про те, що ця справа не буде розкрита.

Журналісти вимагають публічного звіту щодо вбивства.

Один з керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.

Слідство схиляється до версії про професійні мотиви убивства, але ні організаторів, ні виконавців вибуху не встановило.

На початку розслідування Порошенко називав його справою честі поліції й обіцяв зробити все, щоб винних покарали. У травні 2017 року президент зізнався, що чекав кращого результату.

Читайте також: 2 роки без Павла

Пал Героїч, ви завжди з нами

Зі світлої сторони. "Українська правда" згадує Павла Шеремета

Валентина Романенко, Соня Лукашова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування