Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко нагадав, коли Помісний Собор підтримав автокефалію української церкви

Субота, 28 липня 2018, 09:01
Порошенко нагадав, коли Помісний Собор підтримав автокефалію української церкви

Помісний Собор одностайно підтримав автокефалію української церкви ще після проголошення незалежності України.

Про це 28 липня заявив президент України Петро Порошенко під час заходів з нагоди відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі - України. 

"Собор УПЦ відбувся 1-3 листопада 1991 року, а 2 листопада 1991 його Всесвятість Варфоломій вступив на вселенський престол. ... Вже за два місяці після проголошення незалежності Помісний Собор тоді ще єдиної УПЦ одностайно підтримав автокефалію, в т.ч. голосами тих єпископів, які проти неї тепер так затято боряться за наказом із Москви", - заявив Порошенко.

Президент зазначив, що Україна "відновлювала релігійне життя після десятиліть атеїстичних гонінь, (ми) плекали надію на помісну церкву – і розбудували необхідну для того організаційну структуру". 

"Православна громада України – одна з найбільших у світі, і вона не може бути додатком до когось. Їй належить стати зіркою у "сузір`ї незалежних і рівних національних Церков", яким, за словами Його Всесвятості, є Вселенська Православна Церква", - додав глава держави. 

Порошенко наголосив, що Томос про автокефалію УПЦ "довершить утвердження незалежності і самостійності нашої держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир".

"Він посилить права і свободи громадян. Особливо тих, котрі зараз перебувають поза спілкуванням із вселенським православ’ям.... Влада не втручатиметься у суто внутрішні церковні справи. Проте й іншим державам не дозволить цього робити", - наголосив президент. 

Читайте також: "Після Томосу"

27 липня під час зустрічі з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула до Києва,  Порошенко заявив, що рішення про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви має бути ухвалене за всіма церковними процедурами і регламентами. 

17 квітня 2018 р. президент України зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

Патріарх УПЦ КП Філарет підтримав рішення президента Петра Порошенка і висловив сподівання, що Вселенський Патріарх вирішить визнати українську церковну автокефалію.

В УПЦ МП заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Микола Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

Нагадаємо, 27-28 липня у Києві проходять урочисті молебні та хресні ходи з нагоди 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України. Очікується, що наймасовішою буде хресна хода, організована Українською православною церквою Київського патріархату, що відбудеться 28 липня. 

Крім молебнів у всіх районах столиці триватимуть святкові заходи.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...