Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гірника, який протестував під землею, забрали до лікарні

Середа, 4 липня 2018, 11:53

У ніч на 4 липня гірнику шахти №10 "Нововолинська" Миколі Ковальчуку, який дві доби перебував під землею, вимагаючи погашення боргів із зарплати, стало зле.

Як повідомляє голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, о 1:20 після блювоти в гірника почалася кровотеча.  

На копальню терміново прибули медики з гірничо-рятувальної служби, після чого Миколу Ковальчука доправили в хірургічне відділення медичного закладу.

2 липня гірники першої зміни шахти №10 "Нововолинська" відмовилися підніматися на поверхню. Згодом до них приєдналися колеги з інших змін.

"До такого кроку вони змушені вдатися через заборгованість із зарплати, яка вже становить три місяці – квітень, травень і червень. Окрім погашення заборгованого протестувальники вимагають виділення коштів на добудову копальні", – нагадав Волинець.

Він уточнив: заборгованість із заробітної плати є не тільки перед гірниками шахти №10 "Нововолинська", а й інших держпідприємств, у деяких частково навіть за 2016 і 2017 роки. Загальна сума боргу сягнула вже 1,1 мільярда гривень.

Волинець 3 липня говорив із виконувачем обов’язки міністра фінансів Оксаною Маркаровою. Вона повідомила, що погодила перерозподіл коштів із статті реструктуризації (закриття шахт) на виплату зарплати гірникам, а це 220 мільйонів гривень.

"За нинішньої ситуації це далеко не маленькі гроші. Тому можна лише подякувати Мінфіну за оперативне реагування", – зазначив керівник профспілки.

"Проте коли зазначена сума дійде, власне, до шахтарів, сказати складно, оскільки проходження коштів через Держказначейство потребує дотримання всіх необхідних процедур", – написав Волинець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування