Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Справа рюкзаків": Литвин погодився "викрити" померлого та сплатити збитки

Вівторок, 11 вересня 2018, 15:22
Справа рюкзаків: Литвин погодився викрити померлого та сплатити збитки

Прокуратура просить засудити до одного року умовного покарання єдиного обвинуваченого у так званій "справі рюкзаків" про розкрадання коштів Володимира Литвина.

Про це під час засідання у вівторок повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Снєгірьов.

Литвин уклав із обвинуваченням угоду про визнання вини і тепер просить суд її затвердити.

Угода передбачає покарання для підприємця у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном в один рік. Також обвинувачений має сплатити 4 мільйони 855 тисяч гривень збитків.

Водночас, загальна сума, яку Литвину заплатили за рюкзаки, становить понад 14 мільйонів.

Прокурор Снєгірьов під час засідання розповів, що суму збитків встановила нова експертиза. Вона була проведена за 10 днів після закриття справи проти сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та його екс-заступника та після перекваліфікації справи з розкрадання на шахрайство.

Литвина звинувачують в тому, що він виготовляв рюкзаки для МВС з неналежної тканини.

Як повідомила "Українській правді" юрист Центру протидії корупції Олена Щербан, умовою укладання угоди стало викриття Литвином іншого фігуранта справи.

"Литвин з прокурором Кривенком погодились, що Литвин викриває пана Пархоменка. Справа в тому, що цей фігурант помер уже від тяжкого онкологічного захворювання", – пояснила Щербан.

За її словами, Пархоменко "був посередником між Литвином, Аваковим, допомагав організувати цей процес". Він помер під час досудового розслідування, оголосити підозру йому не встигли.

Прокурор Снєгірьов сказав, що "закон не обмежує пана Литвина у тому, кого він має викрити".

У матеріалах справи, зачитаних під час засідання, фігурує особа, через яку Литвин отримував та передавав документи для тендеру. Її ім’я прокурор не називав.

Напередодні стало відомо, що Литвину пом'якшили статтю обвинувачення.

У справі про розтрату держкоштів при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії Міністерством внутрішніх справ НАБУ восени 2017 року затримало 3 осіб: сина голови МВС Олександра Авакова, екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря та Володимира Литвина, який у 2014 році керував ІТ-компанією "Turboseo".

5 квітня 2018 року правоохоронці повідомили, що завершили досудове розслідування щодо всіх трьох підозрюваних.

У НАБУ тоді зазначили, що після того, як захист ознайомиться зі справою,  вона буде передана до суду.

Однак у липні стало відомо, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив справу проти Авакова та Чеботаря.

Третій фігурант справи так званих "рюкзаків Аваков" про розкрадання коштів Володимир Литвин вирішив взяти провину на себе. Його звинувачують у шахрайстві.

Читайте також: Справа сина Авакова. Усі подробиці і реакція в оточенні міністра та президента

Соня Лукашова, для УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...