В СБУ розповіли про активність спецслужб РФ та еволюцію кібератак на Україну

Неділя, 16 вересня 2018, 17:59
В СБУ розповіли про активність спецслужб РФ та еволюцію кібератак на Україну

У Службі безпеки України заявляють, що протягом останніх 5 років спостерігається еволюція різновидів кібератак на Україну, які набувають ознак кібершпигунства та кібертероризму.

Про це йдеться у повідомленні прес-центру СБУ.

"Зафіксовано зростання активності спецслужб РФ щодо проведення цілеспрямованих кібератак, орієнтованих на отримання несанкціонованого доступу до інформаційних систем органів держвлади України. Здійснення акцій кібертероризму спрямовані на порушення штатного функціонування комп’ютерних мереж та систем керування технологічними процесами об’єктів критичної інфраструктури", - заявили у Службі безпеки.

За даними СБУ, використовуючи деструктивне програмне забезпечення "Black Energy" зловмисники неодноразово здійснювали кібератаки на комп’ютерні мережі об’єктів української енергетики. 

Як заявив голова СБУ Василь Грицак, Служба безпеки підписала меморандум з НЕК "Укренерго" та ПАТ "Укргідроенерго".

"Документ має забезпечити обмін інформацією з СБУ щодо кібернетичних загроз з використанням платформи MISP-UA зі стратегічно важливими підприємствами енергетичної галузі України. Така взаємодія сприятиме ефективному реагуванню з боку СБУ на кібернетичні атаки високого ступеня складності", - зазначили у Службі безпеки. 

За словами Грицака, Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБУ готовий надавати необхідний захист об’єктам критичної інфраструктури, державним установам та підприємствам.

"Будь-який представник великого, середнього чи малого бізнесу може звернутися до центру за консультаціями та допомогою", – заявив голова СБУ. 

Читайте також:

"Під виглядом захисту від кібератак СБУ може назавжди поховати справи щодо топ-корупції"

Нагадаємо, 27 червня 2017 року низка українських компаній та банків зазнали хакерських атак від вірусу Petya. Вірус також паралізував роботу Кабміну та вивів із ладу електронний документообіг ЧАЕС.

В СБУ заявили про причетність спецслужб Росії до атаки вірусу Petya.A в Україні та світі.

У серпні СБУ попереджала про можливу нову кібератаку на мережі українських установ та підприємств.

12 жовтня  в СБУ знову попередили про підготовку нової хвилі масштабної кібератаки на державні структури та приватні компанії.

24 жовтня про кібератаку заявив столичний метрополітен та аеропорт в Одесі.

У грудні в СБУ заявили, що встановили причетність російських спецслужб до осінніх кібератак на інформаційні системи держустанов та підприємств критичної інфраструктури.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування