Після скандалу у справі Гандзюк депутати БПП захотіли саджати за наклеп

Середа, 21 листопада 2018, 14:05

Депутати від Блоку Петра Порошенка Микола Паламарчук, Артур Палатний і Олег Велікін хочуть запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

Відповідний законопроект 9306 їхнього авторства зареєстрований у Верховній раді.

Згідно з пояснювальною запискою, "в останній час в Україні свободу слова все частіше плутають зі вседозволеністю поширення... помилкових фактів".

"Одним з останніх випадків розповсюдження неправдивої інформації є випадок зі звинуваченнями, що лунають з боку деяких ЗМІ на адресу народного депутата (Миколи Паламарчука – ред.) щодо причетності до вчинення особливо тяжкого злочину (напад на громадську активістку К. Гандзюк)", - йдеться в тексті пояснювальної записки.

Депутати зазначають, що у США та Євросоюзі застосовується "досить суворе покарання" за наклеп – від штрафів аж до 10 років позбавлення волі.  

Автори законопроекту пропонують закріпити у Кримінальному кодексі покарання за наклеп від штрафу у 200-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-8500 гривень) і виправних робіт до позбавлення волі на 3 роки.

Перший заступник голови правоохоронного комітету Микола Паламарчук у коментарі каналу "112 Україна" згодом сказав: "Поширили інформацію, що я вже замовник убивства Гандзюк..  Не дай Бог кожному пережити те, що я пережив".

"Я – людина з 35-річним правоохоронним стажем, я розкрив сам особисто десятки й сотні злочинів, а якщо разом зі своїм колективом – то це тисячі злочинів: навмисних вбивств, розбоїв, нападів на громадян і таке інше", – заявив він

"І мене обурило, що деякі канали сказали: "Все, факт, він винуватий!". Звичайно, я подам і до суду. Але я довго думав над цим: що ж робити, чому так? Я вивчив досвід громадян інших держав, законодавство інших держав", – додав Паламарчук

Він зазначив, що у 19 штатах США передбачено кримінальну відповідальність за наклеп, так само у Франції, Німеччині, Болгарії, Греції, Данії, Ісландії, Іспанії, Латвії, Литві, Норвегії, Польщі, Фінляндії, Чорногорії, Чехії, Швейцарії.

На зауваження щодо паралелей між його законопроектом і "диктаторськими законами" соратників Віктора Януковича, Паламарчук відповів: "Я не знаю, що вносила "Партія регіонів", але я особисто став просто об’єктом безвідповідального ставлення деяких журналюг".

Нагадаємо, 4 листопада стало відомо про смерть активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк, яку облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня.

Слідство підозрює в скоєнні нападу на активістку п’ятьох колишніх учасників АТО: В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича, Сергія Торбіна і Микиту Грабчука. Торбін у підозрі фігурує як організатор замаху. Грабчука називають безпосереднім виконавцем нападу.

Поліція заявляла, що четверо з п’яти підозрюваних у спробі вбити Гандзюк зізналися у скоєнні злочину, а Торбін не зізнається.

Провадження щодо замовників розслідує Служба безпеки України, провадження щодо виконавців, яке фактично завершила Нацполіція, 5 листопада передали у Головне слідче управління СБУ.

5 листопада, організатори спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?" заявили, що посередником між виконавцями злочину та замовником був раніше судимий Ігор Павловський, що має кличку "Собака".

Повідомлялось, що Павловський є офіційним помічником народного депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука.

Самого Паламарчука активісти назвали "смотрящим по темах МВС у Херсонській області", але нардеп назвав це маячнею.

6 листопада генпрокурор Юрій Луценко, виступаючи у Верховній Раді, заявив, що у справі Гандзюк стався витік інформації, що підірвав слідство.

Згодом стало відомо, що колишнього помічника народного депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігоря Павловського арештували у справі вбивства Катерини Гандзюк.

Читайте також: Нові прізвища у справі Гандзюк, та хто насправді відкрив таємницю слідства

Українська правда, доповнено

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування