Порошенко передав Туску списки осіб і кораблів РФ, причетних до агресії у Керченській протоці

Середа, 12 грудня 2018, 23:52

Президент України Петро Порошенко передав президенту Європейської Ради Дональду Туску списки осіб та кораблів Росії, причетних до акту агресії у Керченській протоці.

Про це повідомляє прес-служба українського президента.

"На зустрічі з Туском у Брюсселі Порошенко наголосив на необхідності надання потужної та адекватної відповіді з боку ЄС на акт агресії РФ проти України 25 листопада для протидії стратегії "повзучої окупації" Кремлем Азовського моря та Керченської протоки", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що президент України закликав лідерів ЄС засудити агресивні дії РФ, вимагати забезпечення відновлення свободи судноплавства, негайного та безумовного звільнення 24 захоплених моряків та 3 кораблів. 

Порошенко також підкреслив важливість посилення допомоги з боку ЄС соціально-економічному розвитку українського Приазов’я, "яке потерпає від цілеспрямованої блокади з боку Російської Федерації".

З цією метою він передав на розгляд інституцій та держав-членів ЄС перелік гуманітарних та інфраструктурних проектів, які могли б підтримати європейські партнери.

"Порошенко і Туск відзначили відсутність прогресу з боку РФ в імплементації Мінських домовленостей, що обумовлює необхідність схвалення Європейською Радою політичного рішення про подальше продовження ЄС економічних та секторальних санкцій проти РФ після 31 січня 2019 року.

У цьому контексті глава держави подякував за нещодавнє рішення Ради ЄС щодо запровадження санкцій ЄС стосовно 9 осіб,  відповідальних за організацію та проведення незаконних виборів на Донбасі 11 листопада 2018 року", - передає прес-служба президента.

Порошенко і Туск також домовились посилити взаємодію для протидії зовнішньому втручанню у виборчі процеси в Україні та Європейському Союзі у 2019 році.

Нагадаємо, 25 листопада у Чорному морі прикордонні катери ФСБ РФ протаранили та відкрили вогонь на ураження по корабельній групі ВМС України.

Росіяни захопили 2 українських катери, 1 буксир та 24 українських військовослужбовців. Троє з українських моряків зазнали поранень. Усіх затриманих моряків та співробітників СБУ, які були на борту, було заарештовано. Їм висунули звинувачення у "порушенні кордону".

Заарештованих українців етапували до Москви у СІЗО "Лефортово", трьох поранених утримують у медблоці слідчого ізолятора "Матроська тишина".

За словами уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, статус українських моряків як військовополонених, згідно з Женевською конвенцією, передбачає "особливу" модель звільнення.

Читайте також: Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...