Посол ЄС в РФ здійснив демарш через затриманих українських моряків

Четвер, 31 січня 2019, 00:04
Посол ЄС в РФ здійснив демарш через затриманих українських моряків

Посол Євросоюзу в Росії Маркус Едерер здійснив офіційний демарш перед заступником міністра закордонних справ РФ Олександром Грушком через утримуваних в російській в'язниці українських військовополонених.

Про це пише DW.

Як повідомила офіційний представник ЄС на запит видання, зустріч відбулася в середу, 30 січня.

 "Посол (Едерер. - Ред.) нагадав добре відому позицію ЄС щодо затримання Росією українських військовослужбовців, яке триває", - йдеться в заяві представника ЄС.

У відповіді підкреслюється, що ЄС очікує від Росії негайного і безумовного звільнення 24 захоплених українських моряків, а також поваги їхніх прав на юридичний захист та безперешкодний доступ до них консульських співробітників.

Брюссель також закликає Москву забезпечити доступ пораненим морякам до належної медичної допомоги. А застосування Росією сили 25 листопада минулого року знову назвали "неприйнятною".

У свою чергу постпредство РФ при ЄС трактувало зустріч по-іншому.

У його заяві наголошується, що обговорювалася "ситуація в Україні в контексті порушення українськими ВМС держкордону Росії в районі Керченської протоки, що мало місце 25 листопада 2018 року".

У Москві також хотіли б побачити з боку ЄС "принципового підходу щодо грубих порушень прав людини, дискримінації національних і мовних меншин, а також проявів неонацизму та антисемітизму в Україні".

Демарш - класичний інструмент в дипломатії, що означає виступ уряду або дипломатичних органів однієї держави перед урядом іншої держави з метою заявити свою позицію, висловити протест і т.д.

Читайте також:

Війна у Керченській протоці: таран, штурмовики та захоплення українських кораблів

Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

Нагадуємо:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування