У капітана "Норду" вилучили російський паспорт ще у 2018 – прокуратура

Понеділок, 11 лютого 2019, 15:12

У капітана кримського сейнера "Норд" Володимира Горбенка, який заявив, що поїхав до Криму, не було документів для перетину адмінмежі з анексованим півостровом.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на заступника прокурора прокуратури Автономної Республіки Крим Ігоря Поночовного.

"За тими документами, які були в наявність у капітана судна "Норд", він не міг перетнути адмінмежу зі тимчасово окупованим Кримом, можливе перетинання ним кордону контролювалося", – сказав прокурор.

За його словами, російський паспорт у Горбенка вилучили ще під час затримання у 2018 році, і цей документ знаходиться в матеріалах кримінального провадження.

"Тобто з російським паспортом він не міг перетинати кордон", – сказав Поночовний.

При цьому прокурор допустив, що чисто теоретично у Горбенка міг бути інший паспорт громадянина РФ.

У прокуратурі кажуть, що клопотатимуть перед судом про оголошення кримчанина у розшук.

Поночовний зазначив, що на даному етапі прокуратура тільки підтримує державне обвинувачення в суді, всі рішення ухвалює Оболонський суд.

Нагадаємо:

  • У січні адвокат Горбенка заявив про зникнення свого підзахисного.
  • Нацполіція відкрила кримінальне провадження за статтею 115 "Умисне вбивство" (стандартна процедура у таких випадках -ред.) з додатковою кваліфікацією – "зниклий безвісти".
  • 11 лютого російські ЗМІ повідомили, що Горбенко нібито перебуває на території окупованого Криму.
  • Прикордонники стверджують, що капітан "Норду" офіційно не перетинав український кордон і адміністративну межу.
  • Горбенко каже, що в'їхав в окупований півострів через український пункт пропуску за російським паспортом, однак у Держприкордонслужбі наполягають, що він говорить неправду.
  • У червні суд не продовжив Горбенку заборону на виїзд до анексованого Криму.
  • 25 березня 2018 року корабель морської охорони українських прикордонників затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором РФ.
  • Слідство оголосило капітану рибальського судна "Норд" Володимиру Горбенку підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї".
  • Крім цього Горбенку повідомили про ще одну підозру за ст. 249 (Незаконнезайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ, за якою передбачена відповідальність до 3 років позбавлення волі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News