Денісова обурилась, що РФ за її спиною співпрацює з екс-омбудсменом

Четвер, 21 лютого 2019, 13:05

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловила рішучий протест відсутністю доступу до поранених українських військовополонених, до яких натомість РФ допустила колишнього омбудсмена України Ніну Карпачову.

Про це вона пише 21 лютого у своєму Facebook.

Денісова зауважила російському омбудсмену Тетяні Москальковій, що впродовж тривалого часу неодноразово зверталася з проханням надати їй дозвіл, як чинному Уповноваженому ВРУ з прав людини відвідати затриманих моряків, але не отримала його.

Водночас, російська сторона допустила до українських моряків Ніну Карпачову, яка на не уповноважена представляти інтереси України у відносинах у сфері захисту прав людини між нашими державами.

Денісова вкотре закликала Москалькову сприяти негайному вирішенню питання стосовно обміну 25 громадян України на 25 громадян РФ.

В свою чергу Москалькова зазначає, що "з великим розчарування ознайомилася з листом, в якому Денисова висловила незадоволення фактом відвідин Карпачовою громадян України, які перебувають в СІЗО "Лефортово".

Москалькова стверджує, що Карпачова є "представником незалежного міжнародного правозахисного співтовариства, віце-президентом Європейського інституту омбудсменів, діяльність якого довела свою ефективність і спрямована виключно на просування і захист прав і свобод людини і громадянина".

За думку омбудсмена РФ, "українська сторона має всю необхідну інформацію, а також можливість візуально постійно спостерігати за затриманими Росією громадянами України".

"Військових моряків відвідували три консули України, а також їхній адвокат, які мали можливість ознайомитися з умовами утримання і упевнитися в задовільному стані їхнього здоров'я. На прохання Денісової я особисто відвідував зазначених громадян", - каже Москалькова.

Вона також продовжує наполягати, що "відповідно до законодавства РФ, прийняття рішення про допуск відвідувачів до обвинувачених знаходиться в компетенції слідчих органів".

Москалькова зазначає, що "негативна риторика негативно позначається на взаєминах між інститутами омбудсменів, а також заважає налагодженню правозахисної дипломатії між Росією і Україною".

Раніше перший віце-спікер Ірина Геращенко заявила, що Росія використовує колишнього омбудсмена України Ніну Карпачову в гібридній війні проти України.

"Гібридна війна – це коли РФ використовує гібридного "омбудсмена", витряхує від пилюки Януковича, який заявляє, що як Порошенко його попросить, то він готовий просити Путіна про заручників. Замість Денісової – Карпачова, замість Порошенка – Янукович, РФ дістає зі своїх загашників різних персонажів, які підігрують кремлівській платівці про "нелегітимність" української влади", - зазначила Геращенко.

Читайте також: 

Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

Війна у Керченській протоці: таран, штурмовики та захоплення українських кораблів

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки російські прикордонники обстріляли українські військові судна і захопили два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу", разом з 24 моряками, 3 з яких зазнали поранень.
  • Затриманих українських моряків доставили до окупованого Росією Криму і заарештували за підозрою у "порушенні російських кордонів". Згодом з Сімферополя їх відправили до СІЗО "Лефортово" у Москві.
  • Усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими
  • Українська правниця Ніна Карпачова обіймала посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини з 1998 по 2012 рік за часів каденції трьох президентів: Леоніда Кучми, Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News