Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет Ради блокує законопроекти про незаконне збагачення – Найєм

Середа, 13 березня 2019, 15:59
Комітет Ради блокує законопроекти про незаконне збагачення – Найєм

Народний депутат Мустафа Найєм заявив, що парламентський комітет з питань забезпечення правоохоронних органів відмовився розглядати законопроекти про відновлення відповідальності за незаконне збагачення.

Про це він написав у Facebook.

"Тільки що комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронних органів відмовився розглядати законопроекти про відновлення відповідальності за незаконне збагачення. З порядку денного було знято і президентський законопроект, і всі альтернативні", - йдеться у повідомленні.

За його словами, рішення було ініційовано нардепом від "Радикальної партії" Ігорем Мосійчуком та прийнято шістьма з одинадцяти членів комітету, у тому числі, голосами трьох представників "Блоку Петра Порошенка".

"Ще раз. Президент публічно звернувся до парламенту з вимогою терміново розглянути законопроект, який відновлює відповідальність за крадіжку, а його депутати сказали "Ні!" і зняли всі законопроекти з порядку денного", - додав Найєм.

У коментарі під постом віце-спікер парламенту Ірина Геращенко зазначила, Рада розгляне законопроекти без рішення комітету.

"Значить, приймемо рішення про розгляд в залі ВР і будемо голосувати. Комітету не вдасться заблокувати розгляд законопроектів. Закон має бути прийнято відразу після мовного закону", - написала вона.

Наразі у Раді зареєстровано сім законопроектів про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Зокрема, у вівторок законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо відповідальності за незаконне збагачення вніс народний депутат з фракції "Самопомочі" Єгор Соболєв (№10110-5), а в середу свою аналогічну ініціативу подали позафракційні Вікторія Пташник і Ганна Гопко (№10110 -6).

Читайте також: Закриття 65 справ НАБУ і втрата траншу МВФ: наслідки рішення Конституційного суду

Більше про Конституційний суд читайте: Хто намагається встановити контроль над Конституцією

Нагадаємо:

  • Раніше у Верховній Раді було зареєстровано 6 законопроектів про впровадження покарання для чиновників за незаконне збагачення. Пізніше Юлія Тимошенко свій законопроект відкликала.  
  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
  • Підозри за цією статтею повідомили екс-виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-чиновнику Генпрокуратури Дмитру Сусу, екс-військовому прокурору сил АТО Костянтину Кулику.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування