ЄС, США і МВФ розкритикували всі закони про незаконне збагачення

Понеділок, 18 березня 2019, 14:55
ЄС, США і МВФ розкритикували всі закони про незаконне збагачення

Голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін заявив, що отримав листа від послів США та ЄС, а також від представництва міжнародного валютного фонду з проханням відкласти розгляд усіх законопроектів про незаконне збагачення.

Про це він сказав на погоджувальній раді у понеділок.

За його словами, відповідне прохання було у листі, яке надійшло йому у понеділок.

"Посол США, місія МВФ, посол Євросоюзу написали лист - сьогодні прийшло: вони просять відкласти розгляд всіх законопроектів, тому що вони недосконалі. У тому числі і президентський", - сказав голова парламентського комітету.

Разом з тим, нардеп Мустафа Найєм опублікував зазначений лист, у якому, зокрема, пропонується провести додаткові обговорення документів.

У ньому наголошується, що для того, щоб стати ефективним засобом у боротьбі з корупцією, законопроект про незаконне збагачення має бути розроблений відповідно до міжнародних зобов'язань країни (у тому числі відповідно до Конвенції ООН проти корупції) і відповідно до Конституції України та основних принципів її правової системи.

"Ми відзначаємо, що розроблені законопроекти (у тому числі подані президентом України) не повністю відповідають цій меті і тому повинні бути переглянуті та ретельно обговорені разом з відповідними зацікавленими сторонами", - сказано у листі.

Зазначається, що всі сторони готові надати будь-яку допомогу і консультації, в тому числі, через своїх експертів і представників при підготовці остаточної редакції законопроекту.

"Потреба в швидкому вирішенні проблеми в антикорупційному законодавстві не повинна забезпечуватися шляхом порушення надійності і конституційності положень статті про незаконне збагачення. Ми також закликаємо українську владу знайти спосіб продовжити роботу над десятками розслідувань, які вже були розпочаті"- йдеться у листі.

Читайте також: Закриття 65 справ НАБУ і втрата траншу МВФ: наслідки рішення Конституційного суду

Більше про Конституційний суд читайте: Хто намагається встановити контроль над Конституцією

Нагадаємо:

  • 13 березня народний депутат Мустафа Найєм заявив, що парламентський комітет з питань забезпечення правоохоронних органів відмовився розглядати законопроекти про відновлення відповідальності за незаконне збагачення.
  • Раніше у Верховній Раді було зареєстровано 8 законопроектів про впровадження покарання для чиновників за незаконне збагачення. Пізніше Юлія Тимошенко свій законопроект відкликала.  
  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
  • Підозри за цією статтею повідомили екс-виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-чиновнику Генпрокуратури Дмитру Сусу, екс-військовому прокурору сил АТО Костянтину Кулику.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування