Луценко розказав, чого він і Джуліані хотіли один від одного

Вівторок, 8 жовтня 2019, 18:13

Екс-глава ГПУ Юрій Луценко розказав, коли і навіщо почав спілкуватись із Рудольфом Джуліані - адвокатом президента США Дональда Трампа: у кожного був свій інтерес.

Джерело: Радіо НВ з посиланням на інтерв'ю з Луценком

Деталі: Екс-глава ГПУ зазначив, що перша пропозиція від Джуліані зустрітися у США надійшла до нього наприкінці 2017 року "через одного підлеглого". За словами Луценка, він погодився на зустріч, оскільки мав "свій національний інтерес".

Пряма мова Луценка: "З мого боку, чому я погодився — це було, з мого погляду, єдиним шляхом спробувати домогтися спільного слідства над грошима організованого злочинного угруповання [екс-президента України Віктора] Януковича, величезна частина з яких, за нашими даними, знаходиться в Сполучених Штатах Америки".

За твердженням Луценка, він дізнавався у Джуліані, "в які двері можна стукати", аби спільно з американськими органами заарештувати сім мільярдів доларів — суму, на яку урядом Януковича були розміщені українські облігації зовнішньої позики із зобов’язанням по виплаті одному з хедж-фондів США.

Пряма мова: "Ми розмовляли три дні, десь по дві-три години кожного дня. Його інтерес, також в один із днів він запитував, що я можу розповісти про ймовірне втручання українських діячів в американські вибори 2016 року. Мені здається, що ці дії є очевидними, але вони не підпадають під український Кримінальний кодекс.

"Якщо раптом вони підпадають під американський — починайте розслідування, і ми, згідно міжнародних норм, надамо вам або відповіді на ваші запити, або навіть можемо створити спільну слідчу групу".

Під час зустрічі на другий день візиту до США, за словами Луценка, вони з Джуліані обговорювали справу компанії Burisma, з якою пов’язаний син головного опонента Дональда Трампа на виборах в США 2020 року Джо Байдена.

Пряма мова: "Нагадаю, що компанія Burisma була власністю колишнього міністра уряду Януковича [Миколи Злочевського], який, ймовірно, примушував підлеглих видавати ліцензії у невстановлений законом спосіб для власної фірми. <...> членом правління цієї компанії став спочатку екс-президент Польщі Квасневський, а невдовзі і син віце-президента Сполучених Штатів Америки Хантер Байден. Щомісяця вони як члени правління отримували достатньо значні кошти… <...> Загальні виплати синові віце-президента Сполучених Штатів склали майже мільйон [доларів]".

Як стверджує екс-голова ГПУ, зустріч з Джуліані закінчилася його словами про те, що українське законодавство не дозволяє розслідувати можливий конфлікт між американською державою і екс-віце-президентом. У відповідь на це адвокат Трампа, за словами Луценка, висловив ідею організувати візит очільника ГПУ до майбутнього глави Мін'юсту США.

Знати більше: 

Байден, Злочевський та Манафорт. Як давня українська історія може погубити Трампа 

Передісторія:

  • Раніше FoxNewsоприлюднило нотатки розмови з екс-генпрокурором Віктором Шокіним, які записав адвокат Трампа Рудольфа Джуліані. У них йдеться, що Шокін розповів, як під тиском з боку США був змушений припинити розслідування стосовно компанії Burisma, членом ради директорів якої був Хантер Байден. 
  • Також Шокін у розмові з Джуліані додав, що тодішній президент України Петро Порошенко сказав йому не розслідувати справу Burisma, оскільки це "не було в інтересах Джо та /або Хантера Байдена".
  • Порошенко запевняє, що не давав вказівок закрити кримінальне провадження стосовно компанії Burisma.
  • 21 вересня колишній віце-президент США Джо Байден, потенційний кандидат Демократичної партії на виборах президента США 2020 року, закликав розслідувати інформацію про те, що Трамп у телефонній розмові з Зеленським міг тиснути на того, закликаючи почати розслідування проти Байдена і його сина.
  • 24 вересня Палата представників Конгресу США ініціювала формальне розслідування дій Трампа, підсумком якого може стати рішення про його імпічмент– відсторонення від посади.
  • 25 вересня Білий дім оприлюднивнедослівний виклад розмови липневого спілкування Дональда Трампа і Володимира Зеленського по телефону. Вони говорили про справу Хантера Байдена.
  • Зеленський у свою чергу заявив, що Україна не зобов’язанарозслідувати чи не розслідувати справу, яка стосується сина Байдена.
  • 4 жовтня генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що ГПУ проводить аудит старих проваджень і перегляне усі кримінальні провадження, зокрема, і ті, що стосувалися компанії Burisma. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування